Top 5 razloga zašto poticati eko uzgoj - Gruntek

Top 5 razloga zašto poticati eko uzgoj

U zadnjih nekoliko godina svjedočimo velikom porastu u potražnji eko povrća iz domaćeg i kontroliranog uzgoja. Radi li se samo o posljedici globalnih trendova ili pak postoje racionalni razlozi prelaska na ekološki uzgojene namirnice? Pročitaj članak i saznaj top 5 razloga zašto mi mislimo da bi svatko trebao poticati ekološki uzgoj.

1. Visoka nutritivna vrijednost

Nedavna istraživanja pokazala su da konvencionalno uzgojeno povrće sadrži zabrinjavajuće količine pesticida. Isto tako, studije su dokazale da eko povrće u usporedbi s konvencionalno uzgojenim povrćem sadrži čak 77% više željeza, 28% više vitamina C i 18% više kalija. U ekološkoj proizvodnji povrće dozrijeva potpuno prirodno zbog čega je ono nutritivno bogatije

2. Kvaliteta okusa

Konvencionalno uzgojeno povrće često ima bezličan i plastičan okus. Zato se sve više vrhunskih kuhara i restorana okreće nabavi eko povrća koje sadrži više hranjivih tvari koje pridonose bogatstvu prirodnih okusa. Tko zna… možda će uskoro umjetne boje i konzervansi postati stvar prošlosti. 

3. Zdravi i sigurni radni uvjeti

Izloženost otrovnim pesticidima i agresivnim agro kemikalijama može uzrokovati zdravstvene probleme kod radnika i stanovnika u blizini poljoprivrednog gospodarstva. Budući da poljoprivrednici u ekološkoj proizvodnji ne koriste visokorizične kemikalije, zdravstveni rizik je gotovo nepostojeći. 

4. Razvoj ruralnih područja

Eko uzgoj značajno doprinosi razvoju ruralnih područja i rastu malih proizvođača koji često zaostaju za onima iz urbanih sredina. Na taj se način potiče proizvodnja namirnica veće kakvoće te samim time i veća profitabilnost malih gospodarstava. Uz to raste i potreba za poljoprivrednim površinama što onda rezultira povećanom potražnjom za radnom snagom.

5. Biološka raznolikost

Ekološka proizvodnja pomaže u zaštiti okoliša i klime te očuvanju prirodnih resursa. Ona doprinosi održavanju kvalitete tla te štiti od erozije.

Prehrambene navike odlučuju kako ćemo se osjećati – psihički i fizički. Na vama je da promislite koliko vam je zdravlje važno, a na nama je da vam osiguramo mogućnost uzgoja vlastitog eko povrća. Zanima vas kako? Kliknite na mojgruntek.hr i saznajte kako možete imati ekološki uzgojeno povrće na vlastitom vrtu nedaleko od Zagreba. 

Sviđa ti se članak? Podjeli ga na društvenim mrežama.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Bok, ja sam Pero i mogu ti pomoći oko narudžbe i dodatnih pitanja. Sve što trebaš napraviti je ostaviti broj mobitela i odabrati termin u kojem želiš poziv.


    *pon-pet 08-16h