loading

Analiza sezone: Gruntek je duplo jeftiniji od maloprodaje, a naši korisnici štede više od 2700 kn!

 

Tijekom šest mjeseci provodili smo usporednu analizu cijene najma vrta na Grunteku i cijene eko povrća iz maloprodaje. Time smo potvrdili sve čime se dugo vodimo: Gruntek je uistinu jeftiniji i dugoročno isplativiji od kupovine u maloprodaji. Pritom su naši korisnici sigurni da konzumiraju samo eko, a povrće im dolazi na kućni prag. 
 

U ljetnim mjesecima dvostruko jeftiniji

 
S obzirom na to da na Grunteku ne prodajemo povrće na kilograme, već iznajmljujemo eko vrt, cijena tjedne košarice fiksna je kroz šest mjeseci dostave. Ove smo godine košaricu isporučili 22 puta, što okvirno iznosi 174 kune po dostavi. 
 
Osim što Vam jamčimo isporuku povrća na adresu ili punkt, s Gruntekom uvijek dobivate više. Umjesto u pojedinačni obrok, ulažete u vlastitu parcelu dok gledate kako Vam povrće raste. Plaćate ranije, a uštedu berete kasnije!
 
Na grafu možete vidjeti i cijenu iste košarice eko povrća u maloprodaji. Ona iz tjedna u tjedan raste, a u ljetnim mjesecima skuplja je gotovo dva i pol puta! Naši korisnici, osim što jedu iz ekološkog uzgoja i ne moraju 'protegnuti noge' do trgovine, u 22 isporuke uštede čak 2700 kuna! 
 

Zašto je maloprodaja (bio trgovina) uvijek skuplja? 

 

Posrednici

 
Put povrća iz maloprodaje kreće s proizvođačem (poljoprivrednikom). Nakon proizvodnje prolazi posebnu sortirnicu, pakiraonu i skladište, a potom ide u distribuciju. Cijena formirana u trgovini mora biti dovoljno visoka kako bi namirila svačije potrebe u tom lancu. Na Grunteku sve procese, od proizvodnje do dostave, provodimo upravo mi! Zato cijena može biti znatno niža od maloprodajne, a proizvođač i korisnici su na dobitku!
 

Bacanje povrća

 
Trećina godišnje svjetske proizvodnje hrane postaje otpad. Čak i povrće iz eko uzgoja u bio trgovini prolazi selekciju. To znači da povrće iz maloprodaje ne smije odstupati u veličini ili obliku od propisanog standarda, bez obzira na svoju kvalitetu ili ispravnost za konzumaciju. Povrće koje nije u skladu s normativima završava kao otpad. Na godišnjoj razini, u smeću završi 1.3 milijarde tona hrane. 
 
Na Grunteku jedemo povrće svih veličina i oblika. Korisnicima isporučujemo i malo veće tikvice, paprike neobičnog oblika i blitvu s rupicama u listu. Sve što je zdravo i ispravno za konzumaciju završava na tanjuru. 
 

Greenwashing 

 
Greenwashing definiramo kao korištenje eko termina isključivo u marketinške svrhe, tj. u svrhu poboljšanja imidža tvrtke. Mnoge trgovine svoje proizvode boje u zeleno ili im daju zvučna imena koja podsjećaju na ekologiju, zelene navike, održivost i prirodu. Pritom ne mijenjaju politiku poduzeća koja se vodi neodrživom proizvodnjom. 
 
Nielsonova anketa (2015.) pokazala je da je 66% posto potrošača spremno platiti više za ekološki proizvod. Ipak, ‘zelene’ proizvode isti potrošači vrlo često ne provjeravaju, niti propituju filozofiju kompanije koja stoji iza njih. Takve trgovine za svoje proizvode puno više naplaćuju, a potrošač uvijek izvuče deblji kraj. 
 

Otporni na inflaciju

 
Jedete ekološki godinu dana po fiksnoj cijeni - bez obzira na poskupljenja, inflaciju i ovisnost o trgovini. Bereš povrće, bez brige! Unajmi svoj vrt već danas putem linka i kreni s nama u novu sezonu!