Domaća kašica od eko povrća za bebe i djecu - Gruntek

Domaća kašica od eko povrća za bebe i djecu

dječja kašica

Briga o djetetovom zdravlju započinje s pravilnom prehranom od njihove najranije dobi kada djeca istražuju svoj odnos prema hrani. Dohrana koju bebe jedu u najnježnijim i najosjetljivijim mjesecima svog života temelj je njihovog pravilnog razvoja i rasta. Zato je pronalazak fine i zdrave kašice od eko povrća i sigurnih sastojaka za bebe i djecu ponekad izazovan proces za sve mame.

U moru izbora kašica za bebe, ipak je najbolji način priprema domaćih kašica od eko povrća iz vlastitog vrta ili pouzdanog izvora. Tada znate da vaša beba jede zdravu kašicu koja sadržava sve mikro nutrijente iz svježeg povrća. 

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje uvođenje dohrane sa 6 mjeseci koja uključuje lako probavljive sezonske namirnice. Najbolje je krenuti s povrćem, eventualno voćem i tek kasnije sa žitaricama. Kupovno povrće zna biti tretirano pesticidima i drugim štetnim tvarima koje negativno utječu na dječji kognitivni razvoj i cijeli organizam. Preporuka je u domaćim kašicama koristiti povrće iz ekološkog uzgoja ili vlastitog vrta kako biste bili sigurni u hranu koju dajete svojoj djeci.

Prednosti domaćih kašica od eko povrća

  • Birate namirnice i eko povrće netretirano pesticidima
  • Sigurno podrijetlo povrća i sastav kašica
  • Izbor povrća i okuse možete prilagoditi djetetovim preferencijama
  • Kontrolirate i sprječavate potencijalne alergijske reakcije (alergije na hranu se mogu pojaviti odmah, ali i nakon nekoliko dana zato je važno povrće davati jedno po jedno s razmakom od 3 dana)
  • Kontrolirate unos soli koja se ne preporuča do navršene godine dana, a koja zna biti prisutna u kupovnim kašicama
  • Ako imate svoj vrt, možete pružiti djetetu od ranih godina života iskustvo berbe vlastitih plodova i naučiti ga nešto više o prirodi
dječja kašica

Recepti za zdrave kašice od eko povrća

Kašica od mrkve, batata i cvjetače

Oguliti i nasjeckati mrkvu na male kockice, cvjetaču i batat te staviti ih u vodu da se kuhaju. Kad povrće omekša, dodati žličicu maslinovog ulja i miksati par minuta. Ova kašica je odličan izvor vitamina A, E i zdravih masnoća.

Zelena kašica od brokule

Na pari prokuhati par kockica crvenog luka ili poriluka, dodati par cvjetića brokule, malo vode, par mahuna narezanih na komadiće i žlicu prethodno namočenog prosa. Kuhati 20-ak minuta. Ako beba voli komadiće, dovoljno je, umjesto miksanja – kašicu gnječiti vilicom.

Kremasta kašica od blitve

Mladi krumpirić potrebno je najprije skuhati i odvojiti da se ohladi. Zatim je potrebo  blanširati i miksati blitvu dok ne poprimi teksturu kašice. Kada pomiješate krumpire i blitvu, dodajte malo mlijeka ili formule. Dobro je znati da majčino mlijeko ne ometa apsorpciju željeza. Kombiniranjem raznih vrsta povrća i okusima kašica nema kraja! Uvijek možete odabir povrća prilagoditi bebinim željama.

Ako nemate svoj vrt i izvor eko povrća iz pouzdanog izvora, svejedno se okušajte u pripremi domaćih i svježih kašica! Kako bismo olakšali nabavu povrća iz ekološkog uzgoja za one koje nemaju vlastiti komadić zemlje, stvorili smo Gruntekprve eko vrtove za Zagrepčane u kojima se ne trebate brinuti o uzgoju. Na www.mojgruntek.hr odaberete povrće koje želite posaditi, gruntovčani brinu o uzgoju cijelu sezonu, a vaši mališani uživaju u zdravim kašicama i namirnicama iz pouzdanog izvora – svaki tjedan!

Sviđa ti se članak? Podjeli ga na društvenim mrežama.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Bok, ja sam Pero i mogu ti pomoći oko narudžbe i dodatnih pitanja. Sve što trebaš napraviti je ostaviti broj mobitela i odabrati termin u kojem želiš poziv.


    *pon-pet 08-16h