loading

Ekološki uzgoj batata

Ovaj članak govori o ekološkom uzgoju batata na Grunteku, hranjivoj vrijednosti i savjetima za pripremu i kuhanje. Također pruža neke savjete o uključivanju slatkog krumpira u prehranu i njegovim nutritivnim vrijednstima.
 
 
Biljka duge vegetacije
 
Batat je biljka iz porodice slakovki, a njegov cvijet i list podsjećaju na slak.  Duge vegetacije, od otprilike 120 dana. Na Grunteku ga sadimo oko sredine svibnja koji je također i zadnji rok za sadnju. Sadimo ga na razmak između 40 i 50 cm, uzgaja se na uzdignutoj gredici na malč foliji uz navodnjavanje.
 
Voli toplo tlo i umjerenu vodu
Ova biljka ne podnosi niske temperature pogotovo mraz jer je biljka toplog klimata. U prvim fazama razvoja voli vodu, kasnije se postepeno smanjuje. Plod batata je zadebljali korijen koji se vadi od polovice do kraja rujna – prije prvog jesenskog mraza. Nakon berbe suši se i četka od zemlje, a plod se čuva na toplom i suhom mjestu iznad 15 stupnjeva.
 
 
Vrste batata na Grunteku:
 
• Bijeli
• Ljubičasti
• Narančasti
• Roza izvana – bijel iznutra
 
 
 
Zdravstvene prednosti
 
Batat je izvrstan izvor vitamina, minerala i vlakana što znači da doprinosi zdravlju probavnog sustava. Doprinosi zdravlju crijeva, može imati antikancerogena svojstva, doprinosi zdravom vidu te doprinosi moždanim funkcijama i imunitetu.
 
 
Savjeti za kuhanje; batati u tvojoj prehrani
 
S obzirom da batat ima prirodno sladak i kremast okus, da biste istaknuli njegov prirodni okus jedite ga bez dodataka; juha, čips, zapečen u pećnici.
 
Ukoliko ga želite peći u pećnici ili na roštilju, zamotajte ih u aluminijsku foliju i stavite u ugasli ugljen/ pećnicu. Ostavite oko 50-60 minuta, dok vilica lako ne sklizne u njih. Osobe koje ne planiraju jesti ljuske mogu krumpir staviti u žegalj bez zamotavanja u foliju.
 
Možete dodati preljev, pokušajte:
 
• posip cimeta, kumina ili curry praha
• žlica nemasnog svježeg sira ili grčkog jogurta
• malo maslinovog ulja
 
Ostali načini uključivanja batata u prehranu uključuju kuhanje, pećenje, punjenje, prženje, parenje – sve to možete s korom ili bez nje svih sorti batata. Također, batat je namirnica za slane i slatke obroke od doručka do večere.