loading

Ekološki uzgoj paprike

Papirke, uključujući i ukrasne sorte, pripadaju obitelji Solanaceae (pomoćnice), što ih čini srodnim biljkama krumpira, patlidžana i rajčice.  Iza rajčice, paprika je najpopularnije povrće jer se najčešće sadi u dvorišnim vrtovima. Najčešće se upotrebljava kao svježa, u salati, miješana s drugim povrćem, punjena, sušena kao začin te u mnogim drugim načinima pripremanja.

 

Ljubiteljica plodnog i toplog tla na Grunteku

Paprika  (Capsicum annuum)  jednogodišnja je zeljasta biljka. Sadnja na Grunteku počinje prestankom opasnosti od proljetnih mrazova, otprilike između 5. – 20. svibnja iz presadnica koje se nalaze u prešanoj kocki. Na razmaku od 30 cm  posađeno je pet različitih vrsta paprike; rog paprika, babura, ljute papričice, kalifornijsko čudo i paradajzerica. Ovisi o vrsti paprike, stabljika im raste od 40-100 cm. U tehnološkoj zrelosti boja ploda može biti tamnozelena do svijetlozelena, žuta, ljubičasta, crvena ili prošarana prugama.

Termofilna biljka

Iako paprika voli toplo vrijeme i toplo tlo, na temperaturi iznad 35°C  paprika prestaje rasti dok na nižim temperaturama – ispod nule, biljka ugiba; korijen više ne raste i ukorijevanje je znatno otežano i samim time onemogućen joj je rast i razvoj. Biljke koje se beru kroz kraće vrijeme, sade se u gušćem sklopu, dok one koje se beru kroz duže vrijeme, sade se u manjem broju biljaka po jedinici površine.ž

Najčešće bolesti paprika na Grunteku:

 

  • Bolesti paprike
  • Polijeganje rasada
  • Zeleno venuce
  • Pepelnica
  • Alternaria
  • Xantomonas

Bolesti paprike se u ovoj godini nisu pojavile na Grunteku, a to smo izbjegli pravilnim plodoredom te biorazgradivom mulch folijom i zdravim sadnim materijalom. Od štetnika imamo moljce koji napadaju plod i ulaze unutra. Paprika koja je uzgojena u vanjskim uvjetima neusporediva je kvalitetom ploda iz plastenika ili iz hidroponskog uzgoja. U konvencionalnim, dvorišnom i sličnim uzgojima tretiranja su veća, općenito kod paprike u zaštićenom prostoru su veće količine tretiranja zbog češćeg javljanja štetnika poput tripsa, bijele mušice ili crvenog voćnog pauka koje u vanjskom uzgoju nisu česte ili su gotovo nepostojeće.

 

Berba

Plodovi se beru nakon 100 i više dana, u Gruntek slučaju – krajem kolovoza  kad su najbolje veličine, kvalitete i kvantitete.  Najbolje je brati ručno ili pomoću škara kako se ne bi oštetile ili otkinule grane.

Ukoliko i vi želite imati svoju ekološki uzgojenu papriku, aktualna je u našim košaricama, a možete si osigurati i zalihe eko paprika od kojih nastaje najbolji eko ajvar i eko kisela zimnica! Unajmi svoj vrt i postani digitalni farmer danas