Facebook iconInstagram iconLinkedin iconYoutube icon

Ekološki uzgoj patlidžana na Grunteku

Patlidžan je biljka koja je jako cijenjena na području Mediterana, Azije, Afrike te ju na tim područjima nazivaju mesom jer je bogata biljnim bjelančevinama, a male je kalorične vrijednosti. Može se saditi u zatvorenim prostorima (staklenici, plastenici) te na otvorenom polju.

Ekološki uzgoj patlidžana na Grunteku

Agroekološki uvjeti

 
Voda, tlo, temperatura
 
Patlidžan voli vlagu i vlažno tlo jer u protivnom postaje osjetljiv u cvatnji. Ukoliko dođe do suše, cvjetovi otpadaju, a to se sprječava na način da se navodnjava svakih 10 dana; ovisno o rasporedu i količini padalina. Kako bi se sačuvala vlaga, nakon svakog navodnjavanja je potrebna međuredna obrada tla. Korijen se razvija na površinskom sloju tla, vrlo brzo. Također, potrebno je da tlo bude bogato organskim tvarima; duboko, plodno i toplo – neutralne do kisele reakcije. Što se tiče plodoreda, na prvom je mjestu te na uzgoj na istim površinama najčešće daje slabije rezultate. 

 

Agrotehničke mjere

 
Tlo se priprema jednako kao za rajčicu i papriku, stoga te tri kulture mogu biti i u istome retku. Na Grunteku patlidžan sadimo na otvorenom polju početkom svibnja iz presadnica koje su u prešanoj tresetnoj kocki.  Na Grunteku je posađena plava sorta koja pripada porodici Solonaceae. Vretenastog je oblika te raste grmoliko, visine  40-80 cm. Izduženo-kruškastog je oblika, tamnoljubičaste boje s jakim sjajem. Plodovi su veličine od 250-600 g.  Plavi patlidžani se samooprašuju, a vegetacijski period od nicanja do berbe traje oko 3 mjeseca (100-130 dana).

 

Njega nasade

 

Patlidžan je dosta zahvalan i nerijetko ga napadaju insekti. Najveća opasnost mu je krumpirova zlatica koju smo tretirali eko-intekticidima te su se ručno skidale s listova patlidžana. Kao što je ranije spomenuto, bitno ga je redovito navodnjavati međuredno obrađivati.
 
 
Berba
 
Plodovi se beru nakon 100-130 dana, u Gruntek slučaju – krajem kolovoza  kad su srednje krupnoće ukupno od 250-350 g. Najbolje je brati pomoću škara kako se ne bi oštetile ili otkinule grane.
 
 
 
 
 
 
Ukoliko i vi želite imati svoj ekološki uzgojen patlidžan, unajmite svoj vrt na Grunteku.