loading

Kratki vodič kroz ekološki uzgoj cikle – povrće bogato ljekovitim svojstvima

 

Gotovo svi teže poboljšanju kvalitete vlastite prehrane te zdravlju organizma. U vremenu nametnutih trendova i rješenja zdravog življenja često se izgubimo u onim istinskim potrebama. Cikla koja je ekološki uzgojena bez pesticida i mineralnih gnojiva neusporediva je kvalitetom konvencionalnog uzgoja, a obiluje vitaminima B i C te mineralima željezom, kalcijem, magnezijem i kalijem.

 

Cikla – dvogodišnja korjenasta biljka 

Korjenasta biljka koju još možemo pronaći i pod nazivom „crvena repa“ koja je još od davnina poznata kao povrće puno ljekovitih svojstava. Na Grunteku ju sijemo iz ekološkog certificiranog sjemena u redove nakon što smo postavili mulch foliju, prerezali ju po sredini i nakon toga dodajemo ekološki supstrat. Da bi biljka dobila sve što joj je potrebno, po sredini folije provedeno je navodnjavanje i gredica je uzdignuta. Nakon što cikla nikne, plijevi se trava do dva puta jer je biljka mala i dosta nježna. Ukoliko je pregusto posađena, dio se čupa van da ne bi dala sitan plod. Može se uzgajati u proljeće i ljeto, a ostvaruje dobre prinose za kratko vegetacijsko razdoblje.

 

Blaga ljeta, puno vode i hladno tlo – idealan recept za dobar prinos

Ne odgovaraju joj visoke temperature koje joj ljeti zaustavljaju rast i razvoj. Voli blaga ljeta i obilno zalijevanje i zbog toga je u proljetnom uzgoju daje bolje rezultate. Voli kontintentalnu klimu, duboka glinasta ilova tla; u toplijim klimama poput mediteranske lošije uspjeva i ostaje sitna. Najbolji prinos je na tlima bogatim organskim tvarima jer na zbijenom tlu dolazi do deformacije korjena, daje slabiji prinos i pogoršava se kvaliteta. Mora čuvati vlagu, posebice u ljetnom periodu kada je povećana temperatura, a vlažnost zraka niska.

Najčešće bolesti i štetnici cikle:

• buhači

• miševi

• voluharica

Bolesti cikle se u ovoj godini nisu pojavile na Grunteku, a to smo izbjegli pravilnim plodoredom te biorazgradivom mulch folijom i zdravim sadnim materijalom. Buhači najčešće oštećuju lišće, ali njih riješavamo eko insekticidima dok miševi rade veću štetu jer vole korjenasto povrće. Cikla je jedna od otpornijih biljaka na biljne bolesti te se kod nje rijetko javljaju bolesti i kad se jave nisu od velikog utjecaja na daljnji rast i razvoj.

 

Berba

Plodovi se beru nakon 100 i više dana, u Gruntek slučaju – krajem kolovoza  kad su najbolje veličine, kvalitete i kvantitete.  Najbolje je vaditi ciklu ručno, oprati te konzumirati.

 

 

 

Sirova, kuhana ili ukiseljena kraljica 

Cikla se može jesti sirova te se ista takva stavlja sokove i druge napitke no najčešće se koristi kuhana, pečena ili ukiseljena. Ima širok spektar zdravstvenih prednosti, nutritivno je iznimno bogata – folna kiselina, mangan, kalij, C i B6 vitamin, magnezij, fosfor. Pripomaže u snižavanju krvnog tlaka i razine glukoze u krvi. Pri detoksikaciji organizma, zbog bogatstva antioksidansima, točnije betaninom koji je važan zbog enzima glutationa; jedan od najvažnijih hranjivih  sastojaka u tijelu. Sok od cikle čisti crijeva, podiže energiju, čuva zdravlje očiju i sprječava oštećenje stanica, a recept se nalazi ovdje.