Ekološki uzgoj: kako se uzgaja povrće na Grunteku? - Gruntek

Ekološki uzgoj: kako se uzgaja povrće na Grunteku?

gruntek povrće

Bez obzira na sve izazove ekološkog uzgoja, želimo biti pioniri i želimo biti drugačiji od ostalih. Želimo ostaviti u našoj djeci u naslijeđe znanje i prirodu te naučiti ih kako se priroda čuva, a da se istovremeno na njoj i radi.  – Riječi su to Silvije Željezić, stručne suradnice i tehnologa za ekološki uzgoj na Grunteku koju smo upitali sve o poljoprivrednim procesima na Grunteku, a njezine odgovore pročitajte u nastavku.

1. Koja je uloga tehnologa na Grunteku?

Ekološki uzgoj je veoma zahtjevan proces te predstavlja krunu poljoprivredne proizvodnje. Potrebno je dobro poznavati sve poljoprivredne procese i faktore koji utječu na ekološki uzgoj. Za uzgoj kvalitetnog eko povrća s visokom hranidbenom vrijednošću potrebno je puno više inputa i puno više znanja. Iza svega toga treba stajati educirana osoba – tehnolog koja će svojim znanjem popratiti sve procese ekološkog uzgoja. Veliki su troškovi u eko uzgoju u odnosu na konvencionalnu ili integriranu proizvodnju stoga tehnolog, rukovodeći se činjenicama, opravdava te troškove kroz optimalan prinos i optimalnu kvalitetu eko povrća. 

2. Kako se tretira povrće na Grunteku?

U uzgoju povrća na Grunteku koriste se isključivo ekološka gnojiva, eko prihrana i probiotici. Eko uzgoj je točno definiran i ima točno zadane postavke koje svaki ekološki proizvođač mora poštivati. Na temelju tih principa treba organizirati svoju proizvodnju. Na Grunteku koristimo isključivo organomineralna gnojiva Flor-Lac koja su dozvoljena za eko uzgoj i koja se koriste u osnovnoj gnojidbi i predsjetveno. U fazi intezivnog rasta i razvoja biljaka koriste se prihane, odnosno tekuća gnojiva kroz dohranu. Dohrana je koncipirana na dva načina: putem sustava za navodnjavanje u tlo i folijarno.

3. Zašto baš probiotici?

Probiotici su benefitni mikroorganizmi koji su izolirani iz prirode, nakon čega je napravljena njihova selekcija te su komercionalno pretvoreni u veoma uspješne proizvode. Na Grunteku služe za kontroliranje štetnih patogena, odnosno biljnih bolesti i nekih štetnika u tlu. Upotrebom probiotika osiguravamo da naša biljka postigne sistemičnu otpornost, a u kombinaciji s dovoljnom količinom vode i dovoljnom količinom hranjiva, da sama po sebi postane otporna na bolesti koje joj svakodnevno prijete.

4. Najveći izazovi u ekološkom uzgoju?

Postoji mnogi izazovi u ekološkom uzgoju i potrebna je jako velika volja, entuzijazam i znanje kako bi se svi ti izazovi pretvorili u prednosti. Ekološki uzgoj kao takav nije samo posao, to je stil i način života. Ja bih se usudila reći da je ekološki uzgoj jedan puno sofisticiraniji i zahtjevniji način života kao poljoprivrednog proizvođača. Prije svega, potrebno je poštivati prirodu, tlo i sve one komponentne okoliša koje se u drugim oblicima proizvodnje stavljaju na drugo mjesto, odnosno stavljaju se na mjesto prinos prije kvalitete.

5. Kako se bere povrće?

Odabirom povrtnih kultura koje se uzgajaju na Grunteku želimo osigurati maksimalnu iskoristivost tla i maksimalnu iskoristivost proizvodnih površina. Zbog toga sadimo razne vrste povrća. Povrće koje se sezonski bere poput rajčice, paprike, blitve, špinata jednom se posadi i bere dok to sama biljka dozvoljava. S druge strane, imamo kulture koje se posade i nakon toga se jednokratno poberu poput mladog luka, salate, peršina i mrkve. Za takve kulture želimo osigurati kontinuitet kroz sukcesivne sadnje kako bi vaše povrće bilo uvijek dostupno i spremno za isporuku.

6. Kako izgleda prosječan dan na Grunteku?

Prosječan dan na Grunteku izgleda veoma užurbano – buđenje rano ujutro i radna akcija koja zna potrajati sve do zalaska sunca. Trenutno smo u fazi pripreme i kondicioniranja tla kako bismo osigurali dobro tlo koje znači zdrav i dobar početak za rast povrća na Grunteku. Naše gruntovčane u povrtlarskim avanturama možete pogledati u albumu na Facebook profilu.

Video intervju s našom Silvijom u cijelosti možete pogledati na Gruntek You Tube kanalu.

Sviđa ti se članak? Podjeli ga na društvenim mrežama.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Bok, ja sam Pero i mogu ti pomoći oko narudžbe i dodatnih pitanja. Sve što trebaš napraviti je ostaviti broj mobitela i odabrati termin u kojem želiš poziv.


    *pon-pet 08-16h