Sve o ekološkom uzgoju

Ekološki uzgoj objedinjuje najbolju praksu u pogledu okoliša i klime, visoku razinu biolške raznolikosti, očuvanje prirodnih resursa te primjenu visokih standarda za dobrobit životinja i okoliša. Pojednostavljeno, eko-uzgoj poštuje zakone koji vladaju u prirodi.

U ekološkom uzgoju se ne koriste mineralna gnojiva, genetski modificirani organizmi, štetni pesticidi i drugi sintetički kemijski preparati. 

Kako raste povrće na Grunteku?

Svaka sadnica presadnica, lukovica ili sjemenka na Grunteku raste u zdravoj i cjelovitoj zajednici zemlje, biljaka i životinja. Povrće se uzgaja metodama koje su ekološki, gospodarski i društveno opravdane.

Biološka kontrola nametnika u skladu je s međunarodno usvojenim norma i načelima. Neke od metoda poticanja zdravog uroda na Grunteku su: korištenje plodoreda, biljnih ostataka i stajskog gnojiva, zelene gnojidbe te mehanička obrada tla. 

Prednosti ekološkog uzgoja

Ekološka poljoprivredna proizvodnja dugoročno poboljšava kvalitetu tla i doprinosi povećanju biološke raznolikosti. Pri ekološkom uzgoju životinja i biljaka odabiru se vrste otporne na bolesti, ali i vrste koje su prilagođene okolišu u kojem se vrši uzgoj.

Brojnim istraživanjima dokazano je da mnoge bolesti imaju izravnu uzročnu vezu s kvalitetom hrane koju jedemo, velikim dijelom zbog rezidua koji ostaju u biljkama. Upravo zbog toga, eko-povrće Grunteka je najbolji izbor za naše zdravlje i zdravlje okoliša. 

eko povrće

Certificiranje ekološkog uzgoja

Dobivanje certifikata za ekološki uzgoj je opsežan i dugotrajan postupak – baš kao i uzgoj povrća 🌱😊. Svaki proces obrade vrtova na Grunteku, kao i nabave ekološkog sjemena  kontrolirat će se od strane nadležnog tijela – Ministarstva poljoprivrede. Dodatno, svaki proces obrade tla bit će snimljen i objavljen na Gruntek YouTube kanalu.

Čim krenu prve aktivnosti na Grunteku objavit ćemo certifikate ekološkog sjemena i svih materijala koje ćemo koristiti za uzgoj eko povrća. Zato s veseljem očekujemo svoj zasluženi certifikat.