loading

Gruntologija

Zašto je Gruntek bolje rješenje?

 

ZDRAVIJE ZA LJUDE I OKOLIŠ

Danas se hrana proizvodi uz intenzivnu primjenu toksičnih sredstava, što šteti i ljudima i okolišu. 

Gruntek povrće je domaće i nešpricano, bez primjene kemijskih sredstava za prihranu i zaštitu. 

 

NEMA BACANJE HRANE

U proizvodnji i distribuciji hrane, danas se baca 31% proizvedene hrane ili na svjetskoj razini 1,3 milijarde tona. Oko 17% u procesu proizvodnje i transporta, a 14% s maloprodajnih polica.

Gruntek povrće, koje je višak, se kroz aplikaciju preusmjerava potrebitima - dječjim domovima i pučkim kuhinjama. U 2023. sa Grunteka će se preusmjeriti i iskoristiti više od 20 tona svježe hrane koje bi se inače bacila. 

 

NEMA PLASTIKE

Plastična ambalaža čini 40% ukupnog plastičnog otpada na planeti, a samo neznatan dio se uspije reciklirati. Ta plastika postaje jedan od najvećih problema globalne ekologije i jedino pravo rješenje je izbjegavanje korištenja plastike. 

Povrće s Grunteka se transportira direktno s polja do vašeg stola, u manje od 24 sata od branja, nakon kratkog boravka u hladnjači. Zbog toga ne treba ambalažu, konzervanse niti skladištenje. U 2023. Gruntek će dostaviti preko 200 tona svježeg povrća - da je ista količina kupljena u maloprodaji, stvorila bi 2,8 tona plastičnog otpada od kutija i vrećica.

 

ZAŠTO PRETPLATA?

Zašto se plaća pretplata svih 12 mjeseci u godini, a povrće stiže samo od travnja do studenog? 

Povrće s Grunteka ne nabavlja se na veleprodajnim tržnicama i hladnjačama po aktualnim tržišnim cijenama - te cijene variraju i generalno stalno rastu. Pretplatom je osigurano da proizvođač zna tko su mu kupci i koliko ih ima, da se za njih osigura najsvježije ubrano povrće, isti dan kad se dostavlja. A pošto se trošak kupcu ne mijenja po najmanje 12 mjeseci, kupac ne plaća više, bez obzira na stanje na tržištu.   

Tijekom zimskih mjeseci, dok naš staklenik počiva, naše su misli već usmjerene prema proljeću i novom ciklusu sadnje. Ovo razdoblje mirovanja ključno je za planiranje, pripremu tla i osmišljavanje novih, inovativnih načina kako unaprijediti našu poljoprivrednu praksu, uvijek s naglaskom na ekološku održivost.

 

POTIČE PROIZVOĐAČE HRANE

Svake godine sve je manje proizvođača hrane, jer je poljoprivreda danas često neisplativa. Poljoprivrednici dobivaju niske otkupne cijene od veletrgovaca/posrednika, marže su im male jer je ogroman uvoz, a naplata se vrši mjesecima nakon što ulaganja počnu. 

Gruntek omogućava da proizvođač zna godinu unaprijed po kojoj cijeni prodaje, ima garantiranu prodaju i zadržava veći dio krajnje cijene. Manje rizika, manje neizvjesnosti, veća zarada. 

 

 

Sa Gruntekom i kupac i poljoprivrednik dobiju više,

a naš zeleni planet lakše diše. 

 

Povrće i kalendar berbe

Presadnice puterice, kristalke i hrastovog lista sadimo krajem ožujka. Najbolju salatu ćeš moći ubrati u svibnju kada će biti idealnih 20 °.
Očekivani prinos po gredici: 3, 6 - 7,2 kg
Sadnji po sezoni: 5

Berba po mjesecima
I.
II.
III.
IV.
V.
VI.
VII.
VIII.
IX.
X.
XI.
XII.
Patlidžan sadimo nakon zadnjeg mraza, a berba traje od kolovoza do rujna. Čim plodovi postignu potrebnu veličinu i čvrstoću javit ćemo ti da je urod spreman za berbu i preuzimanje.
Očekivani prinos po gredici: 24 - 60 kg
Sadnji po sezoni: 1

Berba po mjesecima
I.
II.
III.
IV.
V.
VI.
VII.
VIII.
IX.
X.
XI.
XII.
Presadnice batata sadimo u već u svibnju, a urod vadimo u listopadu. Savjetujemo da berbu batata naručiš prije prvih mrazeva.
Očekivani prinos po gredici: 24 - 48 kg
Sadnji po sezoni: 1

Berba po mjesecima
I.
II.
III.
IV.
V.
VI.
VII.
VIII.
IX.
X.
XI.
XII.
Ciklu sadimo od početka travnja pa do sredine svibnja, a berba se odvija u kolovozu i rujnu. Savjetujemo da berbu mlade cikle s ukusnim korijenom naručiš 75 do 90 dana od nicanja.
Očekivani prinos po gredici: 2,25-11,25 kg
Sadnji po sezoni: 2

Berba po mjesecima
I.
II.
III.
IV.
V.
VI.
VII.
VIII.
IX.
X.
XI.
XII.
Blitvu sijemo od travnja, a berba traje od svibnja do rujna. Mlade listove beremo svaki tjedan te nas ova zdrava i otporna biljka nagrađuje tokom cijelog ljeta.
Očekivani prinos po gredici: 6-18 kg
Sadnji po sezoni: 1

Berba po mjesecima
I.
II.
III.
IV.
V.
VI.
VII.
VIII.
IX.
X.
XI.
XII.
Špinat sadimo u dva navrata, početkom ožujka i u travnju, a berbu možeš naručiti u trvnju, svibnju, rujnu i listopadu.
Očekivani prinos po gredici: 13,5 kg
Sadnji po sezoni: 2

Berba po mjesecima
I.
II.
III.
IV.
V.
VI.
VII.
VIII.
IX.
X.
XI.
XII.
Rajčicu sadimo u svibnju, a berba traje od početka kolovoza do kraja rujna. Zeleni se plodovi, ubrani prije mraza, mogu koristiti za kiseljenje.
Očekivani prinos po gredici: 24- 60 kg
Sadnji po sezoni: 1

Berba po mjesecima
I.
II.
III.
IV.
V.
VI.
VII.
VIII.
IX.
X.
XI.
XII.
Jedna od ranih povrtnih kultura, rotkvica sadimo početkom ožujka, a urod traje od svibnja do lipnja. Čim plodovi dosegnu dužinu od 10-ak centimetara javit ćemo ti da je urod spreman za berbu i preuzimanje.
Očekivani prinos po gredici: 0, 03 - 0,05 kg
Sadnji po sezoni: 1

Berba po mjesecima
I.
II.
III.
IV.
V.
VI.
VII.
VIII.
IX.
X.
XI.
XII.
Poriluk je zimska kultura koju sadimo u kolovozu, a najbolji urod je krajem listopada i tijekom studenog. Kad dosegne visinu od 15 cm javit ćemo ti da je spreman za berbu i preuzimanje.
Očekivani prinos po gredici: 0,1 - 0,30 kg
Sadnji po sezoni: 1

Berba po mjesecima
I.
II.
III.
IV.
V.
VI.
VII.
VIII.
IX.
X.
XI.
XII.
Papriku sadimo tokom svibnja, dok berba počinje u drugoj polovici srpnja i traje do jeseni. Plodove ćemo brati svaki tjedan, do ranih jesenskih mrazeva.
Očekivani prinos po gredici: 16 - 32 kg
Sadnji po sezoni: 1

Berba po mjesecima
I.
II.
III.
IV.
V.
VI.
VII.
VIII.
IX.
X.
XI.
XII.
Mrkvu sadimo od travnja do kraja svibnja, a berba traje od srpnja do listopada. Prvu mrkvu možeš očekivati sredinom srpnja!
Očekivani prinos po gredici: 0,05 - 0,25
Sadnji po sezoni: 1

Berba po mjesecima
I.
II.
III.
IV.
V.
VI.
VII.
VIII.
IX.
X.
XI.
XII.
Mladi luk pažljivo sadimo početkom travnja. Listovi će se brzo formirati pa ćeš po svoj urod moći doći već u svibnju.
Očekivani prinos po gredici: 4,5 - 6 kg
Sadnji po sezoni: 3

Berba po mjesecima
I.
II.
III.
IV.
V.
VI.
VII.
VIII.
IX.
X.
XI.
XII.
Crveni luk sadimo u travnju kako bi tijekom rujna tvoj urod bio spreman za berbu.
Očekivani prinos po gredici: 2,25 kg - 4,5 kg
Sadnji po sezoni: 1

Berba po mjesecima
I.
II.
III.
IV.
V.
VI.
VII.
VIII.
IX.
X.
XI.
XII.
Ovu slatku povrtnu kulturu sadimo u svibnju, a urod traje od kolovoza do rujna. Svoju prvu lubenicu možeš očekivati početkom kolovoza.
Očekivani prinos po gredici: 5 - 10 kg
Sadnji po sezoni: 2

Berba po mjesecima
I.
II.
III.
IV.
V.
VI.
VII.
VIII.
IX.
X.
XI.
XII.
Zbog sličnih uzgojnih karakteristika kupus, kelj, korabu i zelje sadimo zajedno, od travnja do srpnja. Berbu možeš naručiti sve do listopada, a mladi kupus možeš imati već u svibnju i lipnju!
Očekivani prinos po gredici: 16 kg - 48 kg
Sadnji po sezoni: 3

Berba po mjesecima
I.
II.
III.
IV.
V.
VI.
VII.
VIII.
IX.
X.
XI.
XII.
Krastavce sadimo krajem ožujka, a berba se odvija od svinja do kolovoza. Čim poprime dobru boju, veličinu i oblik javit ćemo ti da je urod spreman za berbu i preuzimanje.
Očekivani prinos po gredici: 18 kg - 45 kg
Sadnji po sezoni: 1

Berba po mjesecima
I.
II.
III.
IV.
V.
VI.
VII.
VIII.
IX.
X.
XI.
XII.
Korabicu, kao i ostale kupusnjače, zbog sličnih uzgojnih karakteristika sadimo zajedno, od travnja do rujna. Berbu možeš naručiti sve do studenog, a prvu korabicu možeš očekivati već u svibnju.
Očekivani prinos po gredici: 0,1 kg - 0,3 kg
Sadnji po sezoni: 4

Berba po mjesecima
I.
II.
III.
IV.
V.
VI.
VII.
VIII.
IX.
X.
XI.
XII.
Kelj, kao i ostale kupusnjače, zbog sličnih uzgojnih karakteristika sadimo zajedno, od travnja do srpnja. Berbu možeš naručiti sve do listopada, a prvi kelj možeš očekivati već u lipnju.
Očekivani prinos po gredici: 1 - 3 kg
Sadnji po sezoni: 3

Berba po mjesecima
I.
II.
III.
IV.
V.
VI.
VII.
VIII.
IX.
X.
XI.
XII.
Naše slatko povrće sadimo u svibnju, a urod traje u srpnju i kolovozu. Kad plod dosegne veličinu 30 cm, spreman je za berbu.
Očekivani prinos po gredici: 3 - 5 kg
Sadnji po sezoni: 2

Berba po mjesecima
I.
II.
III.
IV.
V.
VI.
VII.
VIII.
IX.
X.
XI.
XII.
Celer (korijen, rebraš, list) sadimo između ožujka i svibnja, a urod traje od svibnja do studenog. S nama je cijelu sezonu. Jedna vrsta celera ti sigurno dolazi u eko košarici - uvijek.
Očekivani prinos po gredici: 0,1 - 0,25 kg
Sadnji po sezoni: 1

Berba po mjesecima
I.
II.
III.
IV.
V.
VI.
VII.
VIII.
IX.
X.
XI.
XII.
Tikve su rano- jesenske kulture koje sadimo u svibnju, a urod traje od rujna do listopada. Čim plodovi dosegnu dužinu od 70-ak centimetara javit ćemo ti da je urod spreman za berbu i preuzimanje.
Očekivani prinos po gredici: 5 - 12 kg
Sadnji po sezoni: 1

Berba po mjesecima
I.
II.
III.
IV.
V.
VI.
VII.
VIII.
IX.
X.
XI.
XII.
Tikvice sadimo početkom svibnja, a urod traje od srpnja do kraja rujna. Čim plodovi dosegnu dužinu od 10-ak centimetara javit ćemo ti da je urod spreman za berbu i preuzimanje.
Očekivani prinos po gredici: 18 - 36 kg
Sadnji po sezoni: 2

Berba po mjesecima
I.
II.
III.
IV.
V.
VI.
VII.
VIII.
IX.
X.
XI.
XII.
Cherry rajčicu sadimo u svibnju, a berba traje od početka kolovoza do kraja rujna.
Očekivani prinos po gredici: 6-8
Sadnji po sezoni: 1

Berba po mjesecima
I.
II.
III.
IV.
V.
VI.
VII.
VIII.
IX.
X.
XI.
XII.
Kukuruz šećerac je rano - jesenska kultura koju sadimo u travnju, a urod traje do studenoga. Kukuruz šećerac se bere kada je u fazi mliječne zrelosti. Najbolje je berbu obaviti u ranim jutarnjim satima, a kada stigne do Vas najbolje ga je skladišitit u hladnoj vodi kako bi se spriječilo isušivanje.
Očekivani prinos po gredici: 4-10
Sadnji po sezoni: 1

Berba po mjesecima
I.
II.
III.
IV.
V.
VI.
VII.
VIII.
IX.
X.
XI.
XII.
Crnu repu sadimo u srpnju jer minimalna temperatura za sadnju mora biti 12°C. Prve plodove beremo 60 dana nakon sadnje. Crnu repu dobit ćete taman pred zimu u vrijeme kada ima najviše bakterija i virusa, a crna repa će Vam pomoći u suzbijanju istih.
Očekivani prinos po gredici: 5-12
Sadnji po sezoni: 1

Berba po mjesecima
I.
II.
III.
IV.
V.
VI.
VII.
VIII.
IX.
X.
XI.
XII.