loading

Kako će vaše dijete zavoljeti povrće

Korisnica našeg eko vrta i nutricionistica Ana-Marija Genc pripremila nam je korisne informacije i savjete o dječjoj prehrani uz koje će se vaše dijete uvijek radovati zdravom i šarenom tanjuru! 
 
 
Prehrambene smjernice za djecu preporučuju konzumaciju raznovrsnog povrća svakoga dana. Upravo zbog poželjnog nutritivnog sastava povrća koji uključuje različite vitamine, minerale, prehrambena vlakna i antioksidanse, dječja prehrana koja se temelji na ovoj skupini namirnica svakako pozitivno pridonosi dječjem zdravlju. 
 
Konzumacija povrća pogoduje njegovom pravilnom rastu i razvoju, izgradnji imunološkog sustava, pravilnom funkcioniranju probavnog sustava te sprječavanju nastanka ranih kroničnih nezaraznih bolesti poput dijabetesa.

 

Korisne hranjive tvari 

Većina povrća prirodno sadrži malo masti i energiju, a značaj je izvor kalija, folata, vitamina A, vitamina C te prehrambenih vlakana. Prehrana bogata kalijem može pomoći u održavanju adekvatnog krvnog tlaka. Neki od izvori kalija iz skupine povrća su grah, zelje, špinat, batat. 
Folna kiselina pomaže u formiranju crvenih krvnih stanica, vitamin A održava zdravlje očiju i kože, a vitamin C jedan je od najpoznatijih saveznika u zaštiti od infekcija. Prehrambena vlakna iz povrća pak, kao dio cjelokupne pravilne prehrane, mogu smanjiti rizik od razvoja srčano-žilnih bolesti te su važna za pravilno funkcioniranje crijeva. Namirnice koje sadrže prehrambena vlakna također pridonose osjećaju sitosti. 
 
 

Neka vaše dijete jede šareno! 

 
Temeljni postulati pravilne prehrane jesu umjerenost, uravnoteženost i raznolikost, a upravo povrće kroz čitavu sezonu nudi širok izbor namirnica različitih boja. Biljni pigmenti ili fitonutrijenti, zaslužni za karakterističnu boju pojedinog povrća, snažni su antioksidansi koji doprinose stvaranju energije, sprečavaju oštećenja stanica te štite od bolesti. Iako je krumpir povrće koje se najčešće konzumira među djecom, u ovoj skupini razlikujemo: 
 
 
• tamnozeleno (brokula, špinat, blitva, grašak)
 
• narančasto (mrkva, bundeva, slatki krumpir)
 
• žuto i crveno (paprika, rajčica, kukuruz)
 
• ljubičasto (cikla i ljubičasti kupus) 
 
• bijelo povrće (karfiol i gljive)
 
Što je izbor povrća raznolikiji i šareniji tanjur u prehrani vašeg djeteta, to je veći unos hranjivih tvari u organizam!
 

Koliko povrća je optimalno? 

Iako se preporuke o unosu povrća za optimalno dječje zdravlje razlikuju ovisno o razini tjelesne aktivnosti, dobi i zdravstvenom stanju, opće preporuke savjetuju sljedeći broj serviranja povrća u dječjoj prehrani: 
 
 
dob

2-3 

4-8 

9-11 

12-18 

djevojčice

2 ½

4 ½

5

5

dječaci

2 ½

4 ½

5

5 ½

 
 
Pritom, 1 serviranje označava: 
  • ½ šalice kuhanog zelenog ili narančastog povrća, kuhanog graha, graška 
  • 1 šalicu zelenog lisnatog ili sirovog povrća za salatu
  • ½ srednjeg krumpira ili drugog škrobnog povrća
  • 1 srednju rajčicu
 
Ako vaše dijete negoduje na pomisao na tanjur povrća, nemojte odustati od poticanja. Važno je znati da ste upravo vi najvažniji primjer svome djetetu kako bi ono već od najranije dobi razvilo zdrave prehrambene navike koje ostaju usađene za cijeli život.
 
Želite li svom djetetu osigurati stalan izvor korisnih nutrijenata, još stignete unajmiti svoj vrt na Grunteku i postati zdravi digitalni farmeri!