Kako doći do eko povrća? Otkrivamo najjednostavni način!

Kako doći do eko povrća?

Eko uzgoj podrazumijeva nabavu sjemena iz kontroliranog izvora, pripremu tla te prirodnu zašitu, Grunek je prvi projekt koji omogućava sve navedeno - uz dostavu uroda, za svakoga!

Nabava eko povrća

Za zdravu prehranu, potrebno je unijeti oko 100 kg raznovrsnog povrća – u godinu dana. Ako godišnje unesimo tu količinu tretiranog povrća, razina pesticida u našem organizmu bit će puno veća od prihvatljive. Ekološki uzgojeno povrće moguće je nabaviti u nekoliko OPG-ova te specijaliziranih dućana. Ako ste se pak odlučili baviti proizvodnjom povrća za vlastite potrebe jer želite zdrav urod iz kontroliranog izvora potrebno je puno rada, znanja, vremena te nekoliko ključnih savjeta:

 

1. Odabir sjemena i sadnica

Koje povrće posaditi? To ovisi o površini za uzgoj kojom raspolažete. Odabir sjemena i sadnica je kamen temeljac. Najbolji izbor je eko sjeme koje za razliku od konvencionalnog sjemenja ne sadrži štetne tvari i kemikalije. Takvo je sjeme najbolje nabaviti kod specijaliziranih dobavljača kao što su primjerice Bejo i Lokvina.

2. Priprema tla

Na Grunteku prva faza kreće u prosincu. Prije sadnje treba odgovarajuće pripremiti tlo, što podrazumijeva oranje, tanjuranje, postavljanje mulch folije te pripremu staklenika za uzgoj presadnica. Tijekom sezone koja obično traje 8 mjeseci nužno je uklanjanje korova čupanjem i okopavanjem, a na kraju proizvodne godine neophodno je ukloniti biljke koje su preostale na gredicama.

 

povrtlarstvo

3. Uzgoj i prihrana

Gnojidbom se osiguravaju neophodna hranjiva za biljke (dušik, fosfor, kalij, mikroelementi), dok se prihranom obavljaju korekcije (ispravljaju greške u gnojidbi) i jačaju se biljke. Kontrolirani ekološki uzgoj podrazumijeva korištenje isključivo prirodnih gnojiva te ekološki prihvatljivih dodataka za zemlju i sadnice. Jedan od zanimljivijih načina gnojidbe je puštanje ovaca na obradivu površinu koje prirodnom metodom doprinose kvaliteti tla.

4. Zalijevanje i navodnjavanje

Povrtne kulture u pravilu traže puno vode pa ih treba često i obilno zalijevati. Ručno zalijevanje bi moglo predstavljati problem. U tom slučaju trebalo bi razmisliti o automatskom sustavu navodnjavanja.

5. Zaštita od bolesti i nametnika

Koliko god se trudili oko njega, vrt će uvijek biti izložen napadima štetnika. Takvi napadi mogu izazvati i potpuno propadanje zasađenih kultura. Uporaba pesticida ima mnogobrojne negativne učinke na zdravlje. Zato je potrebno raspitati se o ekološkim varijantama koje su jednako efikasne u obrani protiv nametnika, a ne narušavaju zdravlje ljudi i prirode.

gruntek aplikacija

Želiš eko povrće, bez filozofije?

Od čitanja ovih koraka bi vam se vrlo lako moglo zavrtjeti u glavi. Biti početnik u vrtlarstvu nije mala stvar. Na svu sreću, postoji Gruntek – najbolje rješenje za gradske ˝vrtlare.˝ Uz svakodnevni nadzor i detaljan godišnji raspored aktivnosti naših poljoprivrednika, vaše će povrće sazrijeti na najbolji mogući način. Ne trebate imati potrebno znanje, zemlju niti trebate imati puno slobodnog vremena. Na vama je samo da uživate u svježem i mirisnom urodu svaki tjedan te da iskoristite Gruntek za uživanje u prirodi sa svojim najmilijima. 

Sviđa ti se članak? Podjeli ga na društvenim mrežama.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Bok, ja sam Pero i mogu ti pomoći oko narudžbe i dodatnih pitanja. Sve što trebaš napraviti je ostaviti broj mobitela i odabrati termin u kojem želiš poziv.


    *pon-pet 08-16h