3 načina kako prepoznati eko povrće - Gruntek

3 načina kako prepoznati eko povrće

Što prvo uočavate prilikom ulaska u trgovinu s povrćem? Žarke boje, pravilne oblike... Svaki komad - kao da je kloniran. Svo to povrće na prvu izgleda savršeno, ali je nutritivno siromašno i loše za zdravlje.

1. Provjerite eko oznaku

Pravo ekološko povrće mora imati certifikat, odnosno posebnu oznaku koju dodjeljuje i kontrolira Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja. Ipak treba biti oprezan! Mnogi potrošači vjeruju da je ‘bio’ ili ‘eko’ baš sve što je uzgojeno na obiteljskim gospodarstvima i s oznakom tradicionalnog proizvoda. U stvarnosti to govori samo o tradicionalnoj tehnologiji ili recepturi, ali ne i o porijeklu namirnica korištenih u proizvodnji te hrane.

2. Privlačan izgled nije garancija kvalitete

Žarke boje i savršeni oblici povrća u prodavaonicama daju dojam visoke kvalitete. Savršena tekstura i oblik povrća, bez nepravilnosti i tragova prirode gotovo je siguran znak da povrće nije uzgojeno prirodnim putem, već je tretirano agrokemikalijama. U konvencionalnom uzgoju, povrće se premazuje voskom radi ljepšeg izgleda i većeg sjaja. Crne, zelene i smeđe točkice na plodovima znak su zdravog povrća. 

3. Još jedan jednostavan test

Jedan od najjednostavnijih načina kojim se može utvrditi li je povrće uzgojeno prirodnim putem jest da plod prerežemo na pola i ostavimo preko noći. Ako pocrni, zdravo je, a ako ostane sjajno i u punoj boji – tretirano je pesticidima.

Ako ste se odlučili zdravije jesti, ekološko povrće možete pronaći u specijaliziranim prodavaonicama, kao i u nekim klasičnim prodavaonicama na odjelima s bio proizvodima. No, imajte na umu da se razlika u cijeni bio povrća i povrća iz klasičnih prodavaonica ponekad može drastično razlikovati. Na svu sreću postoji jeftiniji način nabave, bez potrebe za odlaskom u prodavaonicu. Koji? Saznajte odmah.

Sviđa ti se članak? Podjeli ga na društvenim mrežama.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Bok, ja sam Pero i mogu ti pomoći oko narudžbe i dodatnih pitanja. Sve što trebaš napraviti je ostaviti broj mobitela i odabrati termin u kojem želiš poziv.


    *pon-pet 08-16h