Facebook iconInstagram iconLinkedin iconYoutube icon

Luk - prirodni antibiotik s blagotvornim djelovanjem

Luk je od davnina poznat kao prirodni antibiotik i antiseptik. Kultiviran je 5000 godina prije Krista, a bogat je gotovo svim vitaminima, mineralima i vlaknima. Blagotvorno djelovanje luka učinilo ga je omiljenom namirnicom u stara vremena, a pronašao je i svoje mjesto u nekim zanimljivim, pomalo duhovitim narodnim običajima regije.

Luk - prirodni antibiotik s blagotvornim djelovanjem

Luk je prognozirao vrijeme

Mnogi od narodnih običaja vezani su uz Badnjak i Božić. Običaj nalaže da se na Badnju večer luk razreže na dvanaest jednakih dijelova, odnosno 'ljuskica'. Komadiće luka potrebno je dobro posoliti i ostaviti poredane na prozoru preko noći. Na božićno jutro najstariji je član obitelji pregledao i ocijenio komadiće koji su predstavljali mjesece u godini. Ako je neki od komadića suh, i taj će mjesec biti suh, a što je ljuska vlažnija, to će više kiše padati.

 

Luk je birao muškarce za ženidbu

Stari običaj prisutan u nekim dijelovima Bosne i Hercegovine kaže da djevojka uz pomoć mladoga luka može predvidjeti za kakvog će se muškarca udati. Djevojka je u vrtu trebala podrezati listove tri mlada luka na jednake dijelove i imenovati ih – momak, oženjen ili udovac. Luk koji bi najviše izrastao do sutrašnjeg dana predstavlja muškarca kojeg djevojka čeka.
 

Bijeli luk (češnjak) i okultno

Slavenskim narodima, ali i u popularnoj kulturi, bijeli luk poznat je kao 'zaštita od uroka i zlih sila'. Zaštita češnjaka posebno je bila potrebna rodiljama i djeci. Trudnice i djeca mazali su kožu režnjevima češnjaka, dok se novorođenčadi luk stavljao oko vrata ili pod jastuk. Prema starim vjerovanjima, češnjak je bio učinkovit protiv vampira, vukodlaka, vještica i drugih zlih demona.
 
Danas znamo da je luk učinkovitiji u borbi s prehladom nego s vampirima, a dobro je prilikom konzumacije, osim na vještice, pripaziti na loš zadah.