Facebook iconInstagram iconLinkedin iconYoutube icon

Moderni način ulaganja u održivu budućnost

Svakodnevno smo okruženi pojmovima održivost, green lifestyle, green living i održiva budućnost. O čemu je zapravo riječ?

Moderni način ulaganja u održivu budućnost

U sljedećih 30 godina predviđa se rast ljudske populacije na više od devet miljardi ljudi. Velik je izazov osigurati dovoljno hrane za sve, a da se pritom ne utječe na prirodnu ravnotežu. Zato se javljaju novi zeleni pokreti i moderni načini ulaganja u održivu budućnost.

 

Rješenja održive budućnosti

 

Gotovo 400 000 tona hrane godišnje završi u smeću što nepovoljno utječe na klimatske promjene. Zato je cilj održive budućnosti uskladiti zdravlje okoliša s dobrobiti zajednice i gospodarskim napretkom. U našim je rukama kakav ćemo svijet ostaviti budućim generacijama, a velike promjene možemo učiniti malim održivim koracima. Razgovarali smo s Marie Wasler o rješenjima za održivu budućnost i snimili podcast na Gruntek.

 

Prekomjerno bacanje hrane može se spriječiti kroz par praktičnih savjeta. Uz pravilno skladištenje i zamrzavanje namirnica može se smanjiti bacanje hrane. Mnoge druge prakse održivog načina življenja postaju sve popularnije kao što je recikliranje, kompostiranje u vrtu ili uzgajanje povrća ekološkim metodama. Lokalni interes prema zdravoj prehrani, prirodnim namirnicama i rješenjima za održivu budućnost iz godine u godinu se povećava.

 

 

Koliko je vlastiti uzgoj hrane bolji za okoliš?

 

Svaki oblik konvencionalnog uzgoja povrća izravna je intervencija u kontekstu prirodnih procesa. Mijenjaju se procesi u prirodnim ekosustavima kako bi se postigao sve veći prinos u proizvodnji. Uzgoj eko povrća i uzgoj s trajnim gredicama koje se primjenjuju na vrtovima na Grunteku nastoje spriječiti iscrpljivanje prirodnih resursa iz tla, a da pritom doprinose očuvanju prirode.

 

Ekološka poljoprivreda u skladu je sa ciljevima o održivoj budućnosti jer smanjuje fizikalnu i kemijsku degradaciju tla, ne onečišćuje vode i potiče bioraznolikost. Osim toga, svaki eko vrt pruža urbanom građaninu pouzdan izvor netretiranog povrća i mjesto za odmor i opuštanje. Ako želite saznati više i rezervirati svoj vrt na Grunteku za 2022. pošaljite nam upit!