Facebook iconInstagram iconLinkedin iconYoutube icon

Moja Gruntek kuhinja: srebrenac, ljubičasti, vlasac ili mladi luk?


Na Grunteku smo ove godine posadili četiri slasne vrste eko luka. Dok ljubičasti luk i srebrenac sadimo u travnju, a beremo i sušimo u rujnu, mladi luk sijemo tri puta tijekom sezone kako bismo osigurali prinos od prve do zadnje dostave.

Moja Gruntek kuhinja: srebrenac, ljubičasti, vlasac ili mladi luk?
 
Luk, kao i većinu kultura na Grunteku, sadimo iz presadnica, i to na razmaku od desetak centimetara. Sa sadnjom počinjemo već u ožujku jer je luk otporan na proljetni mraz i ekstremniju hladnoću. Ova kultura nije prezahtjevna za eko uzgoj. Na Grunteku smo ga zalijevali do polovice sezone, a nakon srpnja nije bilo potrebe za navodnjavanjem. Ovogodišnji prinos je iznimno dobar! U Gruntekovim su se košaricama tako našli mladi, ljubičasti, srebrenac i vlasac. Njihove posebnosti saznaj u nastavku!
 

Ljubičasti luk

 
Ljubičasti luk prepoznat ćeš po njegovoj intenzivnoj ljubičastoj ili tamnocrvenoj kori. Odličan je za dugotrajno sušenje i čuvanje, a nakon rujanske berbe, skladišten može stajati i tijekom zime. Najljući je i najhrskaviji od svih vrsta koje nudimo na Grunteku, stoga je sjajan uz pikantne salate, roštilj, hamburger i druga 'teža' jela.
Premda se nazivi često krivo upotrebljavaju, ljubičasti luk nikako nije isto što i crveni. Crveni je najpoznatija i najčešće korištena vrsta luka, prepoznatljiv po svojoj žuto-smeđoj kori. 
 

Srebrenac

 
Ovaj luk bijele boje i blagog okusa dobro pristaje sirovim jelima poput salate ili sendviča, a zbog svoje slatkoće ukusan je na pizzi ili dinstan u prilozima. Najnježnija je vrsta luka na Grunteku, stoga ga ne preporučamo skladištiti i konzumirati nakon dugo vremena. Čuvati ga možete na suhom i hladnom mjestu.

 

Mladi luk

 
Svima je najslađa asocijacija na proljeće i blagdanski doručak, ali na Grunteku pronaći ćete ga kroz cijelu sezonu berbe. Iako je najukusniji u salati i kao prilog hladnim obrocima, pravi ljubitelji mladog luka znaju da za ovaj ljuti snack nema pravila! Preporučamo ga jesti svježeg, s Grunteka ravno na stol!!
 

Vlasac

 
Neodoljivog okusa i još boljeg mirisa, luk vlasac dio je Gruntekove ponude začinskog bilja u ovoj sezoni. Dodaje se kao začin na kraju jela, a njegova aroma najbolje odgovara salatama, raznim juhama i ribi. Za dugotrajno čuvanje, osušite ga metodom dehidracije i koristite zimi!
 
Osim luka, na Grunteku tijekom sezone berbe nudimo više od dvadeset ekološki uzgojenih kultura. Unajmi svoj vrt i postani naš digitalni farmer!