loading

Novosti s Grunteka: radi se punom parom!

Dragi naši Gruntovčani,

htjeli bismo nastaviti sa svojom transparentnošću i detaljnije vam objasniti što se događalo s Gruntekom u zadnjih tjedan dana. Sada već znate da smo raskinuli ugovor sa suradnicima koji su trebali brinuti o vrtovima i trenutno radimo punom parom kako bismo vam dostavili obećane košarice. 

Izdvojili smo vaša najčešća pitanja na koja je odgovorio naš Tino Prosenik.


Kako se to moglo dogoditi?


90% povrća se uzgaja na Grunteku. Samo se neke kulture uzgajaju drugdje, jer nemamo dovoljno staklenika ili tlo nije pogodno. Konkretno, riječ je o krastavcima u staklenicima, mrkvi i luku na rahlijem tlu.

Kako je proizvodnja porasla na preko 300 tona povrća, to je postalo preveliko da bi naš tim to sam vodio i bilo je potrebno naći poljoprivrednika koji će preuzeti brigu o povrću na Gruntek imanju.
Tako smo ove godine ugovorili drugu tvrtku, Veggie d.o.o., da se brine za proizvodnju: predali smo im radnike, mehanizaciju, plan sadnje, sve naše postojeće dobavljače, a mi smo si ostavili kontrolu, komunikaciju s korisnicima i logistiku.

Već u početku je bilo problema, ali pripisali smo to nekoj tranziciji. No, ubrzo je posalo jasno da Veggie nije u stanju voditi tu proizvodnju. Kad su se počeli pojavljivati veliki gubici u povrću, počelo se "krpati" sa kupljenim povrćem. Čim se to dogodilo, naručili smo sudsko vještačenje i dodatne analize, koje su to i potvrdile i raskinuli smo ugovor.

Sigurni smo da takvo povrće nije završilo košaricama. Važno je napomenuti da te analize jesu pokazale rezidue pesticida, ali unutar dozvoljenih razina. No, to nije dovoljno za Gruntek povrće, ono mora pokazivati potpunu odsutnost pesticida.


Odakle je to povrće dolazilo?


Ne može se reći da je povrće "dolazilo" od nekud - nama je poznat samo slučaj sa krastavcima. Ne znamo od kuda su došli krastavci, ali to nam nije ni bitno, jer iste nismo isporučili.

Koliko dugo se standardi nisu poštivali?

Kada pričamo o stručnoj praksi, ista se nije poštivala kroz cijelu godinu, no to ne uključuje pesticide. Jednostavno se imanje nije vodilo i održavalo kako treba. Voditeljica nije tamo provodila vrijeme, već su radnici bili prepušteni sebi, a navodnjavanje, prihrana i zaštita bilja odvijali su se stihijski. Gubici su bili neminovni. Tek na kraju je (očito) počela nabava povrća iz nepoznatog izvora i tada smo to zaustavili.

Koliko povrća i koje povrće koje smo dobivali ove godine nije bilo s Grunteka nego iz nepoznatih izvora?

Zbog konstantnih analiza, sigurni smo da nije bilo špricanog povrća u dostavi. Krastavci su bili prva kultura koja nije zadovoljila analize i to smo zaustavili. Nismo Veggieju dali drugu priliku, odmah smo raskinuli ugovor. 

Zašto su zadnje dvije košarice upitne kvalitete?

Gruntek je postajao sve više zapušten pa je bilo teško dobiti dobar proizvod. Bilo je previše korova, plodovi se nisu brali na vrijeme ili su se brali prerano, povrće se nije tretiralo organskim sredstvima za prihranu i zaštitu bilja. Jednostavno nemar i neznanje. No, sigurno nije bilo nikakvog špricanja, to bi naše analize pokazale. Sada smo već većinu sanirali, radi se dan i noć. Posadili smo ogromne količine povrća i opet smo na dobrom putu.

Zašto nam ostalo povrće ne može biti dostavljeno?

Povrće se počinje opet dostavljati, već tjedan dana nakon raskida. Kada smo prekinuli suradnju, Veggie d.o.o. nam je odveo i radnike i mehanizaciju pa smo sve trebali ponovno organizirati. Nevjerojatno je da smo to uspjeli u samo tjedan dana.


Nešto povrća koje se moralo pobrati, donirano je našim uobičajenim kanalima. Žao nam je što smo preskočili isporuke kroz dva tjedna, no to neće utjecati na ukupno dostavljenu količinu.  

Što znači da se "redovito testira voće"? Koliko komada i kojom frekvencijom?

Od početka sezone uzorci se dostavljaju na analizu. U početku smo testirali sve. Nakon toga radilo se povremeno nasumično testiranje. Za testiranje povrća proizvedenog na Grunteku nema potrebe - sve je pod kamerama i skladište je pod nadzorom. Opasnost nastaje samo ako se povrće radi negdje drugdje ili se kupuje.


Kako smo mi opet preuzeli proizvodnju, tu smo mirni, a ako u sljedećih 2 do 3 tjedna ne budemo uspjeli proizvesti dovoljno, već imamo partnerske proizvođače eko povrća i to ćemo sve testirati prije isporuke.
 
Što znači da je povrće nepoznatog podrijetla?

Kad smo našli krastavce koji nisu bili s Grunteka, niti iz susjednog plastenika, nije nas zanimalo od kud su došli. Jednostavno nije bitno. Testirali smo ih i izbacili iz isporuke.

Koliko ste košarica poslali ove godine, a koliko ste trebali?

Trenutno u dostavu ide 14. košarica. To je otprilike isto kao i svake godine. Ove godine sezona je počela nešto ranije pa se to onda poravnalo s ovim problemima, čime smo došli na istu razinu kao i prošle godine. Ako sad budemo konzistentni do kraja sezone, isporučit ćemo sve 24 košarice po planu.