Savjeti nutricionistice: Kako pravilno pohraniti i čuvati povrće? - Gruntek

Savjeti nutricionistice: Kako pravilno pohraniti i čuvati povrće?

pravilna pohrana povrća

Što učiniti s viškom povrća? Kako pravilno pohraniti svježe ubrano povrće u hladnjacima bez da izgubi nutritivne vrijednosti? Poznata nutricionistica Tihana Pašalić iz Nutrition Care by Tihana savjetovališta donosi odgovore na vaša i naša pitanja.

Koje su prednosti pravilne pohrane povrća?

Najbolja metoda za dugotrajno očuvanje kvalitete namirnica je zamrzavanje. Naime, zamrzavanje čuva vitamine i minerale te potiče usporavanje metabolizma stanica, odnosno usporava proces zrenja i kvarenja povrća. Upravo se zbog toga zamrzavanje smatra najboljim načinom konzerviranja hrane. 

Koja je idealna temperatura za zamrzavanje?

Idealna temperatura zamrzavanja je -18 stupnjeva. Ali budite oprezni – ako se povrće nepravilno zamrzava, kristali vode mogu razoriti tkivo namirnica čime se gubi nutritivna vrijednost. Recimo to ovako: ako voda ostane u cijevima i ako se smrzne – cijev puca. Isto se događa s hranom.

Koje povrće se smije pohraniti u hladnjaku?

Iz vrta možete zamrznuti skoro svo povrće, izuzetak su krumpir, tikvica i salata. Naime, kod zamrzavanja krumpira, pod temperaturom ispod ništice škrob se pretvara u šećer i tada postaje štetan. Zato savjetujemo nabavu drvenih kutija smještenih u tamnim i suhim prostorijama. Takvi će uvjeti spriječiti klijanje koje inače izvlači hranjive vrijednosti.

pohrana povrća

Kako pravilno pohraniti povrće?

Savjetujem da povrće kao što su mahune ili brokula najprije blanširate odnosno potopite u vreloj vodi kako bi inaktivirali enzime koji uzrokuju kvarenje. Zatim ostavite povrće da se ohladi i osuši. Tek tada možete pakirati i pohraniti zimnicu u zamrzivač. Još jedan vrijedan savjet je da povrće ne držite predugo u zamrzivaču. Najdulji period zamrzavanja može biti od 8 do 12 mjeseci. Kako ne biste zaboravili kada ste pohranili povrće, možete na škrinju zalijepiti listu namirnica. Znate kako to ide, što očima ne vidimo, zaboravljamo. 😉 

Smije li se odmrznuto povrće ponovno zamrznuti?

Jednom odmrznutu hranu potrebno je odmah pripremiti. Ne preporučujemo ponovno zamrzavanje. Svježe ubrane plodove rasporedite u vrećice koje će biti dovoljne za jedan obrok. Na taj način nećete morati odmrzavati sve kako biste iskoristili onoliko koliko vam treba. 

pravilna pohrana povrća

izvor: @nutrition_care_by_tihana

Nakon ovih savjeta, jasno je da u eko povrću s Grunteka možete uživati cijele godine! Zamrzavanje će uspješno sačuvati sve kvalitetne sastojke, a vi nećete morati brinuti o višku kojeg ne možete odmah iskoristiti. Za dodatnu inspiraciju oko pripreme povrća, pogledajte recepte naših domaćih blogerica i kuharica. Kuhajte bez bacanja i uživajte u svom povrću kroz cijelu godinu!

Sviđa ti se članak? Podjeli ga na društvenim mrežama.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Bok, ja sam Pero i mogu ti pomoći oko narudžbe i dodatnih pitanja. Sve što trebaš napraviti je ostaviti broj mobitela i odabrati termin u kojem želiš poziv.


    *pon-pet 08-16h