Tart od batata
PRIPREMA:
KORAK 1
Napunite veliku posudu kipućom vodom iz kuhala i stavite je na srednje jaku vatru. Kuhajte cijeli, neoguljeni batat 30 minuta dok ne omekša kada ga probodete vrhom noža. Dobro ocijedite i ostavite da se ohladi 10 minuta, zatim ogulite.
KORAK 2
Zagrijte pećnicu na 180C/160C. Razvucite prhko tijesto i njime obložite rebrasti kalup za tart od 23 cm. Obložite papirom za pečenje pa pecite 20 minuta.
KORAK 3
Oguljeni batat stavite u veliku zdjelu s maslacem i zgnječite gnječilicom za krumpir dok ne postane glatko. Dodajte šećer, mlijeko, jaja, začine i vaniliju i miksajte dok se sve ne sjedini i postane glatko.
KORAK 4
Stavite nadjev od batata u kalup za tijesto, zaglađujući vrh lopaticom. Pecite 50-55 minuta dok tijesto i površina pite ne porumene, a sredina se stegne. Ostavite da se potpuno ohladi u kalupu, zatim izvadite na stalak za kolače ili tanjur za posluživanje i narežite na kriške.
Batat
Očekivani prinos po gredici: 24 - 48 kg
Sadnji po sezoni: 1
Berba po mjesecima