loading

Tart od batata

PRIPREMA:

 

KORAK 1

Napunite veliku posudu kipućom vodom iz kuhala i stavite je na srednje jaku vatru. Kuhajte cijeli, neoguljeni batat 30 minuta dok ne omekša kada ga probodete vrhom noža. Dobro ocijedite i ostavite da se ohladi 10 minuta, zatim ogulite.

KORAK 2

Zagrijte pećnicu na 180C/160C. Razvucite prhko tijesto i njime obložite rebrasti kalup za tart od 23 cm. Obložite papirom za pečenje pa pecite 20 minuta.

KORAK 3

Oguljeni batat stavite u veliku zdjelu s maslacem i zgnječite gnječilicom za krumpir dok ne postane glatko. Dodajte šećer, mlijeko, jaja, začine i vaniliju i miksajte dok se sve ne sjedini i postane glatko.

KORAK 4

Stavite nadjev od batata u kalup za tijesto, zaglađujući vrh lopaticom. Pecite 50-55 minuta dok tijesto i površina pite ne porumene, a sredina se stegne. Ostavite da se potpuno ohladi u kalupu, zatim izvadite na stalak za kolače ili tanjur za posluživanje i narežite na kriške.

Presadnice batata sadimo u već u svibnju, a urod vadimo u listopadu. Savjetujemo da berbu batata naručiš prije prvih mrazeva.
Očekivani prinos po gredici: 24 - 48 kg
Sadnji po sezoni: 1

Berba po mjesecima
I.
II.
III.
IV.
V.
VI.
VII.
VIII.
IX.
X.
XI.
XII.