Terapijski vrtovi: greenliving u urbanim sredinama - Gruntek

Terapijski vrtovi: greenliving u urbanim sredinama

gruntek

Uloga prirode u užurbanim gradskim životima postaje sve važnija, a boravak među zelenim površinama jedan je od savršenih načina kako pobjeći od gradskog asfalta i pustiti mozak na pašu. Upravo terapijski vrtovi pružaju mjesto u kojem možemo uživati s prijateljima ili susjedima. Njegova glavna uloga je rehabilitacija za osobe kojima je potrebna, ali specifični sadržaji vrtova zapravo imaju pozitivan učinak za zdravlje svakog čovjeka.

Vrt kao lijek

Bez obzira na zdravstveno stanje terapijski vrtovi smanjuju stres, negativne emocije i omogućavaju razvoj motorike te pozitivan stav. Osim toga, vrtovi mogu biti lako dostupni i posebno prilagođeni pa čak i za urbana mjesta. Ovakvi vrtovi rađaju razne aktivnosti kao što su vrtlarstvo i berba povrća, ali i otkrivanje novih biljaka. Iskustvo berbe plodova u vrtovima povezuje nas ne samo s prirodom nego i s bližnjima. Boravak u prirodi i vrtlarstvo vrlo pozitivno utječe na kardiovaskularni sustav i opće fizičko zdravlje djece i odraslih.

gruntek

Primjeri terapijskih vrtova u Hrvatskoj

Terapijski vrt smješten u Sesvetama, nalazi se na južnom dijelu kompleksa nekadašnje tvornice „Sljeme Sesvete“, uz Industrijsku cestu. Uređenje ovakvog vrta omogućava sudjelovanje u terapijskim aktivnostima koje pružaju blagotovoran učinak vrtova i vrtlarenja, kao i duhovno i socijalno zdravlje djece i mladeži s teškoćama u razvoju te osobama s invaliditetom, ali i svim drugim članovima zajednice.

Terapijski vrt u Psihijatrijskoj bolnici Rab, jedinstveno je mjesto kojemu je cilj pružiti prostore, elemente i aktivnosti koje će poboljšati zdravlje skupina korisnika sa specifičnim potrebama. To može uključiti tjelesnu ili kognitivnu rehabilitaciju, kao i prostore za socijalnu interakciju.

gruntek

Najnoviji primjer vrta u kojem svaka obitelj može predahnuti od grada je Gruntek – vrtovi budućnosti. Osim što imate priliku unajmiti komad eko vrta kojeg će poljoprivrednici obrađivati, svaki vikend ga možete posjetiti i uživati u njegovim blagodatima. Aktivnosti uključuju berbu svježeg povrća, druženje sa prijateljima i obitelji, šetnje na otvorenom kao i sudjelovanje u održavanju vrta. Boravak u ovakvom okruženju smanjuje stres, snižava krvni tlak i broj otkucaja srca, potiče koncentraciju, utječe na smanjenje umora, a samim time pozitivno utječe i na cjelokupni imunološki sustav. 

Sviđa ti se članak? Podjeli ga na društvenim mrežama.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Bok, ja sam Pero i mogu ti pomoći oko narudžbe i dodatnih pitanja. Sve što trebaš napraviti je ostaviti broj mobitela i odabrati termin u kojem želiš poziv.


    *pon-pet 08-16h