Trebamo li djecu hraniti eko-povrćem? - Gruntek

Trebamo li djecu hraniti eko-povrćem?

Trebamo-li-djecu-hraniti-eko-povrcem
Ekološki uzgojena hrana je zadnjih godina postala veliki trend kada se radi o dječjoj prehrani, a naročito bebama. Proizvođači kašica su oduvijek stremili ekološkom uzgoju, jer mnogi roditelji prilikom odabira izbjegavaju špricanu i pesticidima tretiranu hranu. Zašto je to tako i kakve utjecaje ekološki uzgojena hrana ima na vašu djecu?

Hoće li eko prehrana donijeti zdravstvene prednosti našoj djeci?

Glavna prednost domaćeg eko povrća je izrazito niska razina pesticida što uistinu nije beznačajno kada se radi o djeci.  Naime, pesticidi, a posebno organofosfati mogu imati štetan utjecaj na razvoj dječjeg mozga.  

Na koje povrće trebamo posebno pripaziti? 

Najzagađenije povrće su celer, zelena salata, krumpir, paprika i špinat stoga imajte na umu da pri nabavi ovih namirnica dobro razmislite jesu li  iz ‘običnog’ ili organskog uzgoja.

Kako izbjeći pesticide?

Najsigurniji način izbjegavanja visoke razine toksičnih pesticida je pažljiv odabir domaćih proizvoda. Porijeklo i način uzgoja važan je pokazatelj koliko nutritivnih vrijednosti biljka sadrži. Jasno je da zbog užurbanog stila života ne stignemo istraživati porijeklo svake namirnice. Oni koji imaju svoj vrt uistinu mogu biti sretni, no svi mi koji živimo u gradu imamo problem s nabavom svježeg povrća iz pouzdanog izvora. 

Nije li eko povrće skupo?

Od cijena u specijaliziranim organskim prodavaonicama nam se ponekad može zavrtjeti u glavi. Opće je mišljenje da je zdravo skupo, no to nije uvijek istinito. Dapače, uzgoj vlastitog povrća je primjerice odličan način uštede, uz istovremeno očuvanje našeg zdravlja.

Kako doći do organskog povrća?

Malo tko danas može uzgajati vlastito organsko povrće. Ili smo u nedostatku vremena i znanja ili nam pak nedostaje komad zemlje kojeg bismo mogli obrađivati. Bilo bi savršeno kada bismo mogli pratiti cijeli proces sadnje i berbe svog povrća iz udobnosti vlastitog doma… Ta se bajka sada pretvara u stvarnost.Zagrepčani dobivaju mjesto na kojemu BAŠ SVATKO može imati svoj komadić gruntekaeko vrta s ekološki uzgojenim povrćem. Želiš znati više? Pogledaj mojgruntek.hr, prouči opcije pretplate i postani vlasnik/ca eko vrta na godinu dana!


Sviđa ti se članak? Podjeli ga na društvenim mrežama.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Bok, ja sam Pero i mogu ti pomoći oko narudžbe i dodatnih pitanja. Sve što trebaš napraviti je ostaviti broj mobitela i odabrati termin u kojem želiš poziv.


    *pon-pet 08-16h