Tri savjeta za manje otpada od hrane
Gospodarenje otpadom jedan je od gorućih svjetskih ekonomskih problema.

Prema ovogodišnjem istraživanju Zavoda za zaštitu okoliša i prirode, prosječna četveročlana obitelj u Hrvatskoj godišnje baci oko 100 kilograma jestive, nepokvarene hrane. Na razini zemlje to iznosi čak 87 tisuća tona, a namirnice koje bacamo u najvećoj količini su meso, povrće i voće. 

Naša korisnica i urbana arhitektica Sabina Sabljić na Grunteku je održala edukativno predavanje o održivom stanovanju. Donosimo vam nekoliko Sabininih savjeta o efikasnijem raspolaganju hranom:
Planirajte jelovnike
Statistika je pokazala da 22 posto kućanstava kupuje hranu svaki dan, a više od 52 posto ju baca - jer je višak. Planiranjem tjednog jelovnika, rotiranjem namirnica i provjeravanjem zaliha prije kupovine, možete u potpunosti spriječiti viškove u hladnjaku.
Kod sastavljanja liste obroka za naredni tjedan, prioritizirajte vrijeme koje vam je potrebno za pripremu hrane, ali i raznolikost menija. Nastojte jesti raznoliko i nutritivno kvalitetno, uz više voća, povrća i cjelovitih žitarica.
Odredite si dan za kupnju - najbolji je petak prije planiranog tjedna. Uz obavljanje kupnje vikend prije i ranije planiranje obroka, zasigurno si više nećete postavljati zamorno pitanje ‘A što danas kuhati?’
‘Najbolje upotrijebiti do’
A ako ste se već pronašli u situaciji da imate viška hrane, a namjeravate očistiti hladnjak, dobro je paziti na njezinu valjanost i nakon roka trajanja.
Istraživanja su pokazala da je bacanje hrane u velikoj mjeri povezano s označenim rokom trajanja na pakiranju. Ipak, nemaju sve oznake isto značenje.
‘Upotrijebiti do’ odnosi se na rok trajanja hrane i sigurnu konzumaciju. Nakon označenog roka hrana se ne smije konzumirati, bez obzira na miris, okus, stanje i način čuvanja. Neke namirnice koje ulaze u tu kategoriju su svježe i mljeveno meso, suhomesnati proizvodi, riba i umaci iz staklenke.
‘Najbolje upotrijebiti do’ znači da je nakon označenog roka i hrana dalje sigurna za konzumaciju, ali da može promijeniti miris ili teksturu te izgubiti okus. Namirnice koje uglavnom traju nakon označenog datuma su sol, šećer, brašno, kava, tjestenina, začini i žitarice.
Uzgojite sami!
Vlastiti vrt najbolji je izvor svježeg povrća za sve one koji žele jesti zdravo i održivo. Za razliku od supermarketa, uz vrt sigurni ste u podrijetlo povrća, a cijelo vrijeme možete pratiti njegov rast i napredak.
Vrt na Grunteku idealno je i jeftinije rješenje za sve one koji nemaju vlastito zemljište, a žele uvijek svježe sezonsko povrće iz ekološkog uzgoja. Na Grunteku se tim poljoprivrednika i stručnjaka brine da na vaše adrese uvijek stigne eko povrće visoke kvalitete, a uz opciju donacije dječjim domovima, kašetu koju ne možete preuzeti nikada nećete baciti! Unajmite svoj vrt na linku i postanite ponosni eko vrtlari!