Facebook iconInstagram iconLinkedin iconYoutube icon

Tri savjeta za manje otpada od hrane

Gospodarenje otpadom jedan je od gorućih svjetskih ekonomskih problema.

Tri savjeta za manje otpada od hrane
Prema ovogodišnjem istraživanju Zavoda za zaštitu okoliša i prirode, prosječna četveročlana obitelj u Hrvatskoj godišnje baci oko 100 kilograma jestive, nepokvarene hrane. Na razini zemlje to iznosi čak 87 tisuća tona, a namirnice koje bacamo u najvećoj količini su meso, povrće i voće. 
 
Naša korisnica i urbana arhitektica Sabina Sabljić na Grunteku je održala edukativno predavanje o održivom stanovanju. Donosimo vam nekoliko Sabininih savjeta o efikasnijem raspolaganju hranom: 
 

Planirajte jelovnike 

 
Statistika je pokazala da 22 posto kućanstava kupuje hranu svaki dan, a više od 52 posto ju baca - jer je višak. Planiranjem tjednog jelovnika, rotiranjem namirnica i provjeravanjem zaliha prije kupovine, možete u potpunosti spriječiti viškove u hladnjaku. 
 
Kod sastavljanja liste obroka za naredni tjedan, prioritizirajte vrijeme koje vam je potrebno za pripremu hrane, ali i raznolikost menija. Nastojte jesti raznoliko i nutritivno kvalitetno, uz više voća, povrća i cjelovitih žitarica. 
 
Odredite si dan za kupnju - najbolji je petak prije planiranog tjedna. Uz obavljanje kupnje vikend prije i ranije planiranje obroka, zasigurno si više nećete postavljati zamorno pitanje ‘A što danas kuhati?’ 
 

‘Najbolje upotrijebiti do’

 
A ako ste se već pronašli u situaciji da imate viška hrane, a namjeravate očistiti hladnjak, dobro je paziti na njezinu valjanost i nakon roka trajanja. 
 
Istraživanja su pokazala da je bacanje hrane u velikoj mjeri povezano s označenim rokom trajanja na pakiranju. Ipak, nemaju sve oznake isto značenje. 
 
‘Upotrijebiti do’ odnosi se na rok trajanja hrane i sigurnu konzumaciju. Nakon označenog roka hrana se ne smije konzumirati, bez obzira na miris, okus, stanje i način čuvanja. Neke namirnice koje ulaze u tu kategoriju su svježe i mljeveno meso, suhomesnati proizvodi, riba i umaci iz staklenke. 
 
‘Najbolje upotrijebiti do’ znači da je nakon označenog roka i hrana dalje sigurna za konzumaciju, ali da može promijeniti miris ili teksturu te izgubiti okus. Namirnice koje uglavnom traju nakon označenog datuma su sol, šećer, brašno, kava, tjestenina, začini i žitarice. 
 

Uzgojite sami!

 
Vlastiti vrt najbolji je izvor svježeg povrća za sve one koji žele jesti zdravo i održivo. Za razliku od supermarketa, uz vrt sigurni ste u podrijetlo povrća, a cijelo vrijeme možete pratiti njegov rast i napredak. 
 
Vrt na Grunteku idealno je i jeftinije rješenje za sve one koji nemaju vlastito zemljište, a žele uvijek svježe sezonsko povrće iz ekološkog uzgoja. Na Grunteku se tim poljoprivrednika i stručnjaka brine da na vaše adrese uvijek stigne eko povrće visoke kvalitete, a uz opciju donacije dječjim domovima, kašetu koju ne možete preuzeti nikada nećete baciti! Unajmite svoj vrt na linku i postanite ponosni eko vrtlari!