Zimnica s Gruntekom: začini si zimu pečenim patlidžanima u ulju
Ekipa s Grunteka zna da je pravo vrijeme za pripremu zimnice, a prvi na redu su naši ekolološki patlidžani. Za pripremu pečenih patlidžana u ulju potrebno vam je oko sat vremena, a svaka se sekunda isplati! Uz ovaj jednostavni recept, uživat ćete u mirisnom povrću i tijekom hladnijih mjeseci.

Sastojci (po teglici):
3 srednje velika patlidžana
Maslinovo ulje
Sol
2 režnja češnjaka
Peršin
Začinsko bilje - bosiljak, ružmarin, vlasac
Priprema:
Narezati patlidžane na ploške široke 1 - 1,5 centimetar, posoliti ih s nekoliko većih prstohvata soli te ostaviti minimalno četrdeset minuta kako bi otpustile vodu. Potom je kriške potrebno oprati u hladnoj vodi i dobro ocijediti. Protvan za pečenje blago nauljiti i poslagati patlidžan. Peči kriške na 180 stupnjeva, petnaestak minuta sa svake strane.
Za to vrijeme nasjeckati češnjak, peršin i začinsko bilje. Bilje odaberite prema vlastitoj želji, ali za puniji okus i miris preporučamo bosiljak, ružmarin i vlasac.
U prethodno steriliziranu staklenku naizmjenično slagati zarolane ploške patlidžana, začinsko bilje i prekrivati maslinovim uljem. Kad napunite staklenku, žlicom istisnite što više zraka smjese. Staklenku zatvorite i prokuhajte u loncu vode (pasterizacija).
Dobar tek!
P. S. Još nije kasno uletjeti u ljetnu dostavu i osigurati si zalihe eko povrća. Unajmi svoj vrt, postani digitalni farmer već danas i radi zimnicu s nama!