loading

Česta pitanja

Uzgoj & povrće

Svaki vrt na Grunteku u dobrim je rukama Krunoslava koji je glavni tehnolog i koordinator tima poljoprivrednika, Silvije iz tvrke Genea koja konzultira poljoprivrednike u segmentu ekološke zaštite protiv štetnika i nametnika, Mirjane koja svaku subotu dočekuje sve korisnike vrtova, Filipa koji priprema kašete s povrćem i vrijedne ekipe koja svakodnevno održava i uređuje vrtove.
Proces sadnje i uzgoja pod nadzorom je nadležnog tijela za kontrolu ekološke proizvodnje i zasada je u rukama pouzdanih poljoprivrednika. Ipak, naš je cilj kroz radionice prenijeti sva potrebna znanja o sadnji i berbi kako bi se barem mali dio korisnika vrtova transformirao iz klasičnog kupca u modernog proizvođača vlastite hrane. Korisnici "premium" vrtova jedini imaju opciju posaditi virtualni vrt.
Trenutno u trima paketima postoje na izbor 30 povrtnih kultura koje se sezonski dostavljaju po vremenu uroda. Posebnost u Gruntek premium vrtu je mogućnost izbora odabira posađenih i dostavljenih povrtnih kultura.
Svo povrće na Grunteku certificiranog je ekološkog uzgoja. Povrće uzgajamo prema ekološkim principima pri čemu ne koristimo štetne pesticide i agrokemikalije. Zato sjeme nabavljamo isključivo kod službenih eko proizvođača (https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2020_01_11_203.html). Zaštitom tla i prirodnom obradom poštujemo zakone prirode, potičemo bioraznolikost te dobivamo zdrav i prirodan urod.
Postoje razne vrste organskog gnojiva koje služe za popravak degradiranog tla te koje pospješuju rast korijena i klijavost sjemena. One se proizvode od specifičnih biljnih koncentrata kako ne bi narušile ekološki uzgoj u bilo kojem smislu. U biološkoj zaštiti se koriste i korisni kukci — prirodni neprijatelji štetnika. Naš će tim vrlo transparentno obavljati sve procese na Grunteku, dokumentirajući svaku aktivnost koja će biti vidljiva na tvom korisničkom sučelju.
Staklenici na Grunteku služe za uzgoj presadnica. Kada presadnicama dođe vrijeme za sadnju, poljoprivrednici ih sele iz staklenika i pažljivo ih sade, prepuštajući ih prirodnom ciklusu rasta i uzgoja.
Povrće se bere rano ujutro te se stavlja u klimatiziranu prostoriju na idealnu temperaturu. Tako vaše povrće ostaje svježe i mirisno - sve do preuzimanja.
Podizanje i održavanje vrta složen je i dugotrajan proces koji traje 12 mjeseci, a plodovi se ubiru u periodu od 8 mjeseci.

Proces je podijeljen u nekoliko faza:
priprema tla - provjera kvalitete tla, oranje, tanjuranje, frezanje i sva potrebna obrada te ovisno o situaciji prihrana potrebnim nutrijentima
formiranje gredica te sjetva i sadnja - konstantna prihrana i zaštita od nametnika za jačanje biljaka i povećanje prinosa
berba povrća - najslasniji period u godini
obrada tla na završetku sezone berbi.
Kako bismo se pobrinuli da nijedan komad povrća ne završi u otpadu, nudimo mogućnost promjene adrese za dostavu, kako bi vaše svježe povrće stiglo pred vrata vaše obitelji, prijatelja u Zagrebu ili moglo biti preuzeto na punktovima u Rijeci ili Opatiji. Također, postoji mogućnost dostave vaše kašete povrća u dječje domove i pučke kuhinje. Podijelite svoju sreću s drugima. :)
Naše povrće iz eko uzgoja certificirala je austrijska agencija Bio Garantie. Na Grunteku tim educiranih poljoprivrednika predvođeni agrotehnologom brinu o eku uzgoju. U svakom trenutku možete sami doći na Gruntek i uvjeriti se!
Od slatkog imamo samo lubenice i dinje. Zasad nam je povrće fokus.
Prosjek od xy kilograma odnosi se na cijelu sezonu. Kaženo "prosječna" jer u kasno proljeće i ranu jesen (početak i kraj vegetativne sezone) u košarici prevladava lisnato povrće. Ono je volumiozno, ali ije teško poput plodastog, stoga norma neće uvijek biti ispunjena tijekom početnih i završnih dostava.
Da, ukoliko imate Premium paket. Nažalost, za Gruntek Mini i Maxi izbor povrća nije moguć u tjednim dostavama. Dostavit ćemo vam košaricu sezonskog miksa.
Ako imate Premium paket— možete! U ostalim paketima nažalost, ne. Pokušajte tu kulturu pokloniti susjedima ili prijateljima.
Narudžba se radi svaki tjedan kako bismo se pobrinuli da ni jedan komad povrća ne završi u otpadu i ne bere se povrće koje nije moguće dostaviti (primjerice, jer korisnici nisu kod kuće i slično).

Ulaskom u sučelje sa svojim login podacima birate na koju adresu/punkt želite da Vam se isporuči košarica i time potvrđujete svoju narudžbu za nadolazeći tjedan. Korisnici PREMIUM vrtova imaju dodatan korak u kojem biraju koje povrće žele da im se dostavi u košaricama u narednom tjednu.
U našoj piknik zoni korisnici svih paketa mogu organizirati vikend druženja, proslave rođendana i sl. U piknik zoni korisnici imaju mogućnost korištenja roštilja, a povrće mogu ubrati svježe s vrtova. Meso, piće, pribor za jelo i sl. osiguravate samostalno.

Na Gruntek korisnici mogu doći vikendom jer su tada naši vrijedni Gruntovčani oslobođeni svojim svakodnevnih obaveza i spremni su za Vas.
Potrebna je prethodna najava na telefon ili na info@mojgruntek.hr nekoliko dana ranije kako bismo javili kolegama na vrtovima kada mogu očekivati korisnike i što trebaju pripremiti.
Povrće se dostavlja u drvenim košaricama - kašetama. Prilikom svake sljedeće dostave je poželjno da se vrate kako bi se maksimalno iskoristile i naravno, kako bi pozitivno utjecali na smanjivanje otpada.
Od začinskog bilja, u ponudi trenutno imamo peršin list, celer list, bosiljak, vlasac, timjan, origano, korijander i kadulju.
Začinsko bilje se dostavlja u pušlekima i količine su dovoljne da se zadovolji tjedna potreba prilikom pripremanja hrane.
Za čajeve bi ipak trebalo biti znatnih količina začinskog bilja, ali korisnici uvijek mogu doći na Gruntek i sami si ubrati što im treba umjesto jedne dostave.
Svakako! Troškove i povrće dijelite kako vama odgovara - 1 korisnički račun – 1 cijena – 1 dostava tjedno, a svaki tjedan birate željenu adresu dostave (da, tvoj prijatelj ili obitelj može živjeti u Rijeci, a ti u Zagrebu). Međusobno se dogovarate preko čijeg bankovnog računa (kartice) plaćate pretplatu i o rasporedu dostave tjedne eko košarice.

Tjednu košaricu nije moguće dijeliti na pola, ne dostavljamo pola košarice tebi, a pola prijatelju - sami odlučujete na koji način dijelite (jedan tjedan dostava jednom korisniku, drugi drugom; dostava na poslovnu adresu pa podijelite košaricu itd.) Nama je svejedno, bitno nam je da ste svaki tjedan opskrbljeni najkvalitetnijim povrćem.
Kada je sezona berbe komuniciramo sa svojim korisnicima i javljamo koliko kojeg povrća će dobiti u svakoj dostavi, a od ove sezone šaljemo i recepte s idejama kako ga iskoristiti. Ovdje na webu možete pronaći kalendar sa svim kulturama te vidjeti kada je koje povrće zrelo i kada će biti moguća dostava, a "premium" korisnici će moći izabrati koje zrelo povrće žele u košarici.
Ako u određenom tjednu želite doći na Gruntek i samostalno si ubrati povrće, potrebno je prilikom izrade narudžbe odabrati opciju „samostalna berba“.
Samostalne su berbe na Grunteku moguće subotom.

Dostava

Gruntek nudi mogućnost pretplate na sljedeće pakete usluga: Gruntek mini, Gruntek maxi i Gruntek premium.

Cijena pretplate Gruntek premium iznosi 79 EUR* mjesečno, obuhvaća sadnju 8 povrtnih kultura po izboru u personalizirani vrt za obilazak i branje s natpisnom pločom; ukoliko ima viškova, beru se da ne trunu. Svaki tjedan pri narudžbi košarice u premium paketu imate mogućnost izbora od minimalno 6 do maksimalno 12 vrsta povrća (od ukupnih 30 kroz sezonu) koje želite da Vam se dostave i također se dostavlja košarica prosječne težine 10 kg. Premium paket obuhvaća sve benefite koje dobivate s mini i maxi paketom + vlastiti vrt s 8 povrtnih gredica, besplatne radionice i mogućnost izbora vrsta povrća za dostavu na tjednoj bazi.

Cijena pretplate Gruntek maxi paketa usluga iznosi 59 EUR* mjesečno, obuhvaća jednogodišnju pretplatu na mix ekološki uzgojenog sezonskog povrća na zajedničkoj parceli. Prosječna težina dostavljene košarice je 10 kg/tjedno. Predviđeno je 20-25 isporuka po sezoni. Paket uključuje i mogućnost dolaska na Gruntek te samostalnu berbu, korištenje piknik zone, dostavu košarice na adresu ili punkt (koje ćemo u Zagrebu organizirati vikendima) te i slatki poklon (lubenicu i dinju).

Cijena pretplate Gruntek mini paketa usluga iznosi 49 EUR* mjesečno, obuhvaća jednogodišnju pretplatu na mix ekološki uzgojenog sezonskog povrća na zajedničkoj parceli. Prosječna težina dostavljene košarice je 6 kg/tjedno. Predviđeno je 20-25 isporuka po sezoni. Paket uključuje i mogućnost dolaska na Gruntek te samostalnu berbu, korištenje piknik zone te dostavu košarice na adresu ili punkt (koje ćemo u Zagrebu organizirati vikendima).
1. Subscription (pretplata): Usluga se ugovara na godinu dana, a pretplatnik (korisnik) uslugu plaća na mjesečnoj bazi tj. kod plaćanja preko weba ugovara način plaćanja na način da mu se određeni iznos (ovisi o paketu) skida automatizmom sa računa na mjesečnoj bazi.

2. Uplata jednokratno na transakcijski račun.
Naravno! Najam vrta na Grunteku traje godinu dana, a sve berbe koje ne "iskoristite" u ovoj sezoni, prenose se u iduću.
Trenutno nudimo mogućnost dostave na kućnu adresu i dostavne punktove na području Grada Zagreba i zagrebačke županije.
Dostavni punktovi za Zagreb su - parking kod KRAŠA, južni parking Zagrebačkog velesajma i parking kod SKY OFFICE-a u Rudešu.


Za područje Rijeke, Opatije i okolice organizirali smo dostavu na punktove za preuzimanje:
Rijeka i Opatija - 3 dostavna punkta - Preluk, parking kod brodogradilišta 3. maj i parking iznad Sveučilišnog kampusa (bivši Tenk).

Ako ste zainteresirani možete nam se javiti na info@mojgruntek.hr kako bismo u skoroj budućnosti razmotrili ideju najma vrtova i dostave u vašoj županiji.
Ne! U novim paketima su sve usluge uključene u cijenu što podrazumijeva održavanje, prihranu, sadnju, berbu, zaštitu i navodnjavanje tla te dostave.
Dostavljamo na tjednoj bazi tijekom vegetativne sezone (sezona berbe), od travnja do studenog. Jamčimo 20—25 dostava tijekom sezone, ali u slučaju dobrog prinosa, naši korisnici mogu dobiti i "gratis" dostave.
Dostave se vrše kroz tjedan i vikendom. Za područje Zagreba i okolice dostave su na adresu kroz tjedan, a vikendom (subotom ujutro) će biti organizirani punktovi u gradu gdje ćete moći osobno preuzeti svoju Gruntek košaricu. Točni termini dostave javljaju se korisnicima svaki tjedan kada se prikupe narudžbe i naprave dostavne rute.

Dostave na punktove u Rijeci i Opatiji biti će organizirane u tjednu i popodnevnim satima kako bismo osigurali da što veći broj korisnika može preuzeti svoje košarice van radnog vremena.